Mircea Dolha a spus că din delegația condusă de el vor mai face parte deputații Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane, Aurelian Mihai, iar vizita în Norvegia va fi făcută în perioada 19-22 ianuarie.
„Ne vom deplasa la familia Bodnariu acasă, vrem inclusiv să luăm contact cu vecinii acestei familii, ne vom întâlni cu reprezentanți ai Parlamentului norvegian dar și cu comunitățile de români din Norvegia. Vom avea de asemenea întâlnire cu un secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe norvegian, apoi cu conducerea Departamentului pentru copii, tineri și familie. Vom merge inclusiv la unitățile de învățământ să întrebăm educatoarele, profesorii cum sunt acești copii, dacă au venit plângând la școală, dacă au fost loviți și să ni se prezinte și niște dovezi. Vom cere, dacă este necesar, repatrierea acestor copii. Vrem un singur lucru, să aflăm adevărul, nu mergem acolo nici să acuzăm familia Bodnariu, nici să acuzăm autoritatea pentru protecția copilului”, a precizat Mircea Dolha, potrivit Agerpres.
El a adăugat că deputații au constatat cu nemulțumire că există o barieră extrem de groasă ridicată în comunicarea părții norvegiene și partea română care are nevoie de informații, inclusiv presa din România.
„Vrem să aflăm dacă s-au respectat toate normele legale în acest caz, dar și în alte cazuri și că acești cetățeni români sunt bine reprezentați, mai mult decât a putut să o facă până în prezent Ambasada României de acolo, Ministerul Afacerilor Externe și Guvernul României care poartă un dialog diplomatic cu foarte multe mănuși de catifea groase. Noi parlamentarii suntem obligați să arătăm cetățenilor români aflați în afara țării că sunt reprezentați de noi, vom avea un dialog fără mănuși și cu ministerul de resort și alte instituții. Cred că este important ca parlamentarii să vadă drama prin care trec aceste familii, ambasadorul de acolo sau miniștrii nu o meargă niciodată în satul respectiv să vorbească cu vecinii, noi putem acest lucru și nu ne poate interzice nimeni și nici nu ne poate aresta”, a precizat Mircea Dolha.
Vicepreședintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării a mai spus că deputații români o să îi roage „cât mai oficial” pe parlamentarii norvegieni să înțeleagă că este momentul să își armonizeze legislația cu cea europeană pentru că Norvegia este o țară europeană.
Legea norvegiană prevede că acțiuni precum „violența fizică sau psihică, rele tratamente, abuz sexual sau alte forme de gravă încălcare a modului de îngrijire”, reprezintă motivele legale pentru emiterea ordinelor de plasament. Părinții au dreptul la un proces echitabil, inclusiv un avocat plătit de către guvern, dreptul de a fi audiați și de a contesta decizia Consiliului la Tribunalul Districtual. O dată pe an părinții au dreptul să depună cerere pentru revocarea ordinului de plasament.
Citiți și