Ministrul Mediului: Nu putem vorbi de tăieri ilegale masive în România

Data actualizării: Data publicării:
ministrul mediului
Ministrul mediului, Tanczos Barna. Foto: Facebook

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat, joi, într-o conferință de presă, că a discutat cu comisarul european pe mediul despre implementarea pachetului Comisiei Europene „Fit to 55” pentru reducerea emisiilor de CO2, iar concluzia discuțiilor a fost că România susține „100%” aceste demersuri. Tanczos a precizat că România are nevoie de resurse financiare pentru a ajuta persoanele vulnerabile pentru că costurile pentru tranziția verde vor fi unele uriașe. De asemenea, ministrul i-a transmis comisarului că România protejează biodiversiatea, iar tăierile ilegale, deși sunt încă o problemă, nu mai sunt „cum au fost ele făcute acum 10-15 ani”.

Principalele declarații ale ministrului Mediului Tanczos Barna, după întâlnirea cu comisarul european pe mediu Virginijus Sinkevicius:

  • Fit to 55, planul Comisiei pentru reducerea emisiilor de CO2: Acest lucru va redesana tot ce înseamnă industrie, tot ce înseamnă strategii industriale în domeniul producerii mașinilor.
  • În domeniul rezidențial se preconizează un sistem de monitorizare a emisiilor în paralel cu înființarea unui fond social pe climă ceea ce înseamnă că persoanele vulnerabile vor primi sprijin suplimentar pentru a atinge țintele de carbon la nivel rezidențial și se va înființa și un fond de inovare și modernizare care va finanța soluții inovative.
  • S-a discutat pe aceste obiective. Inclusiv domnul Timmermans a recunoscut că ele sunt extrem de ambițioase. Abordarea dânsului a fost că a muncit la un material de 3.500 de pagini care stabilește ținte și cine nu este de acord să vină cu alternativă.
  • România susține aceste demersuri. Susține tot ce înseamnă politici în domeniul reducerii emisiilor de carbon. Este clar că aceste schimbări climatice produc fenomene meteorologice extreme. Se pierd vieți omenești, drept urmare este nevoie de un demers ferm.
  • Vom lucra altături de comisie pentru a stabili demersurile necesare. Va trebui să venim în susținerea industriilor care vor fi afectate, a cetățenilor și ramurilor.
  • 3% din clădirile publice trebuie renovate anual.
  • Am discutat despre biodiversitate. Biodiversitatea este probabil cel mai vulnerabil element al acestor schimbări climatice. Europa își propune un plan ambițios pentru păstrarea biodiversității și dorește să devină un lider mondial.
  • Am menționat că susținem 100% demersurile Comisiei. Suntem statul membru care este printre cele mai apreciate din punctul de vedere al biodiversității. Este un lucru apreciat la nivelul Comisiei. Avem 58.000 de ha de păduri virgine protejate. Suntem printre puținele state membre.
  • Comisia, inculisv în discuțiile bilaterale apreciază starea de conservare a pădurilor din România.
  • Cu siguranță avem probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Avem problema tăierilor ilegale care este o problemă care afectează pădurile României, dar nu putem generaliza și spune că toate pădurile sunt într-o stare degradată.
  • Am discutat despre infrigementul pe păduri. L-am găsit în minister, care a fost pornit în urma unor sesizări, legate de tăierile ilegale.
  • Am dicutat despre fenomenul tăierilor ilegale. Am spus că în momentul de față nu putem vorbi de tăieri ilegale masive, așa cum au fost ele făcute acum 10-15 ani. Nu putem nega că se fac, dar SUMAL este un program care ne ajută foarte mult în trasabilitate și în monitorizarea a ce se întâmplă în domeniul forestier.
  • Slovacia a solicitat date în legătură cu acest program și noi vom lucra cu statele membre care doresc și intenționează introducerea unui astfel de sistem.
  • L-am invitat pe domnul comisar în România. Mai mult ca sigur va face o vizită în România. Azi i-am trimis și o invitație oficială.
  • Am vorbit foarte mult despre ce înseamnă noile provocări pentru sectorul forestier.
  • Pe termen mediu și lung rolul multiplu al păduri va suferi modificări în Europa. Acest rol va fi balansat în favoarea rolului pentru sechestarea carbonului.
  • Rolul social și economic trebuie analizat și trebuie să vedem care sunt efectele asupra rolului economic și social al pădurii în statele membre.

Întâlnirile ministrului Tanczos Barna de la Bruxelles au avut loc după ce presa a făcut public faptul că ministrul Mediului din România a semnat o scrisoare deschisă inițiată de Austria, prin care 11 țări din Uniunea Europeană se declarau nemulțumite de strategia Comisiei Europene pentru protejarea pădurilor. 

Ministrul a explicat, într-o intervenție la Digi24, că România nu se opune planurilor Comisiei de a lupta împotriva schimbărilor climatice, dar vrea să știe precis ce ținte va avea de atins și ce costuri vor fi acoperite din bani europeni. 

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri