Ministrul Aurescu solicită reexaminarea în procedură de urgenţă a proiectului legii referitor la comunicaţiile electronice

Data publicării:
Bogdan Aurescu face declarații.
Bogdan Aurescu solicită reexaminarea în procedură de urgenţă a proiectului legii referitor la comunicaţiile electronice. Foto: Profimedia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a solicitat conducerii Camerei Deputaţilor accelerarea procedurilor de reexaminare a proiectului referitor la comunicaţiile electronice, pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale, care a declarat unele prevederi neconstituţionale.

Potrivit scrisorii discutată marţi la Biroul permanent al Camerei, ministrul Aurescu precizează necesitatea reluării procedurii parlamentare în regim de urgenţă cu privire la acest proiect, „într-o formă care să asigure transpunerea completă a Directivei UE 2018/1972”, „în cadrul sesiunii ordinare aflate în curs” sau, „dacă acest lucru nu este posibil, să fie analizată posibilitatea convocării unei sesiuni extraordinare”.

Scopul acestui demers este acela de a evita continuarea procedurii de infringement împotriva României, se precizează în document.

Conform unei note a secretariatului general al Camerei, proiectul, care a fost adoptat în 2 martie de Senat, în calitate de cameră decizională, a fost contestat la Curtea Constituţională de parlamentari ai USR, ai AUR şi de către Avocatul Poporului.

În 18 mai, Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 2 pct. 2 din lege, cu referire la introducerea art. 10.2 alin.1, lit c şi art 48, însă decizia se află în faza de redactare, precizează sursa citată.

Conform documentului citat, după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, legea îşi va relua procedura parlamentară, urmând a fi trimisă Camerei Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată, în vederea reexaminării dispoziţiilor declarate neconstituţionale.

Ca urmare, Biroul permanent a decis marţi ca scrisoarea ministrului de Externe să fie transmisă celor cinci comisii care urmează să întocmească raportul - comisiile pentru constituţionalitate, industrii, administraţie publică, tehnologia informaţiilor şi juridică.

Proiectul de lege, iniţiat de Guvern, referitor la comunicaţiile electronice a fost criticat de unii parlamentari şi organizaţii neguvernamentale pe motiv că încalcă unele drepturi şi libertăţi fundamentale, prin posibilitatea ca servicii care activează în domeniul siguranţei naţionale să solicite informaţii prin acces inclusiv la aplicaţii de tip WhatsApp, Telegram.

Proiectul a fost modificat în Senat, camera decizională, însă parlamentari ai USR, AUR şi Avocatul Poporului l-au contestat la CCR.

Potrivit formei adoptate iniţial de Senat, „furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică sau a actelor de autorizare dispuse potrivit Codului de procedură penală, precum şi potrivit Legii privind securitatea naţională”.

Potrivit acestui articol, furnizorii menţionaţi trebuie „să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente, pe durata şi în condiţiile menţionate în actele de autorizare”, „să acorde, la solicitarea organelor autorizate, conţinutul criptat al comunicaţiilor tranzitate în reţele proprii”, „să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente, corespunzătoare adresei IP identificate în actele de autorizare dispuse în conformitate cu Codul de procedură penală şi al Legii 51/1991 privind securitatea naţională”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...