Viorica Dăncilă în conferința de presă de două ore și jumătate a înșirat minciuni, omisiuni și jumătăți de adevăr. A negat de mai multe ori că ar fi susținut ordonanța 13, deși tot ea recunoaște până la urmă că a apărat legea într-un mesaj către deputații din Parlamentul European. A lansat în spațiul public și acuzația că eșecul aderării la Schengen e responsabilitatea președintelui, în condițiile în care reproșurile din UE au fost mereu la adresa guvernării de la București. Apoi, declarațiile cu privire la angajarea fiului său la Curtea de Conturi și programul de guvernare al PSD „realizat în proporție de 80%”.
Dăncilă și coincidența angajării fiului
Viorica Dăncilă: Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, a fost angajat înainte de a deveni eu premier.
Viorica Dăncilă și-a ales bine cuvintele. Așa e, punctual, nu ea l-a angajat pe fiul său la Curtea de Conturi. A fost numit consilier chiar de către demnitarul la cabinetul căruia lucrează, Ilie Sârbu, vicepreședintele Autorității de Audit din cadrul instituției, și, dacă vă amintiți, socrul lui Victor Ponta.
Dar Dăncilă continuă și spune că fiul său și-a început mandatul înainte ca ea să devină premierul țării. Fals.
Un răspuns dat de Curtea de Conturi pentru g4media.ro, arată că Victor Dăncilă e angajat din 29 ianuarie 2018, coincidență sau nu, exact data la care și-a început mandatul mama sa. Și mai gândiți-vă la un aspect, Viorica Dăncilă fusese propusă premier încă din 16 ianuarie 2018.
Iată un alt exemplu.
Dăncilă: Am făcut 80% din programul de guvernare
Viorica Dăncilă: Am realizat 80% din masurile pe care ni le-am propus la inceputul mandatului cu programul de guvernare cu care am venit în fața românilor.
Nu e clar din declarația Vioricăi Dăncilă dacă e vorba despre perioada mandatului său ori cea a întregii guvernări PSD din 2016 încoace. Indiferent cum ar fi, procentul înaintat, de 80% e fals.
Ne ajută să clarificăm situația Factual.ro, primul site de „fact checking” din România, care urmărește de mai multă vreme implementarea măsurilor din, de acum defunctul, program de guvernare al social-democraților.
Concluzia este că doar un sfert din promisiuni au fost îndeplinite, 60% au rămas nerealizate, restul ori parțial realizate ori fără efect.
În discursul Vioricăi Dăncilă am mai observat un element recurent, utilizat excesiv de președintele american Donald Trump - „whataboutism”, în traducere brută, „ce ziceți despre”. O metodă prin care, pus în dificultate, intervievatul mută atenția pe altcineva și îl acuză de aceleași fapte ce îi sunt imputate prin întrebarea inițială cu scopul de a evita răspunsul și asumarea responsabilității.
Desigur, ținta a fost Klaus Iohannis. Acolo s-a constatat o cu totul altă retorică, una în care președintele s-a ferit să facă precizări punctuale și a preferat declarații de principiu.
Editor web: Liviu Cojan