Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, îi îndeamnă pe liderii României să se uite la trecut. „Este din nou șansa să mergem mai departe cu proiectul național și cred că vom fi cu toții capabili, fiecare în rolul său, să ne facem datoria față de această țară” a transmis Mircea Geoană, vineri seară, la Digi24.
Întrebat ce ar face dacă ar fi președintele României, Mircea Geoană a transmis un mesaj pentru liderii țării. „Nu vreau să fac niciun fel de supoziție, dar spun un singur lucru: toată istoria modernă a României este făcută din șanse fructificate de elitele românești, la plural, în momente de șocuri geopolitice. Așa s-a născut România Mică. România Mică s-a născut după războiul Crimeii, România Mare s-a născut după Primul Război Mondial și România occidentală s-a renăscut după căderea comunismului. Trăim din nou un astfel de moment. Nu am un alt sfat de dat, din nicio poziție. Singurul meu sfat este: ne uităm puțin în trecut și elitele românești, de toate felurile, nu erau atât de perfecte și de celebre precum ne imaginăm noi în istorie, dar au avut puterea să-și dea mâna și să-și spună: o șansă ca asta nu se ratează. Ăsta este mesajul meu pentru oricine va fi în orice poziție, mică sau mai mare în această țară. Este din nou șansa să mergem mai departe cu proiectul național și cred că vom fi cu toții capabili, fiecare în rolul său, să ne facem datoria față de această țară,” a transmis Mircea Geoană.
Despre creșterea numărului euroscepticilor, Mircea Geoană spune că „ în următorii ani trebuie să avem un singur nivel de ambiție, să nu mai existe diferență între vechii și noii din UE.”
„Eu cred că e și un sentiment oarecum... romantismul inițial se mai estompează. E un sentiment care este împărtășit de foarte multă lume în România, nu doar de un segment de public, îl simt și în diasporă. Sentimentul că suntem oarecum considerați, ne simțim tratați sau ne lăsăm tratați ca cetățeni de rangul doi în Europa. Este un sentiment profund înjositor și profund mânios. Vă spun că am negociat intrarea automată în Schengen, după 7 ani de la integrare. Cum am ajuns să nu fim nici acum în Schengen, nu știu. Dar cred că e legată și de faptul că după atâția ani de integrare occidentală, orașele mari din România merg formidabil de bine și te duci apoi și restul României este un abis de dezvoltare. D-asta ne pleacă atât de mulți oameni și cred că într-un fel mânia este și împotriva clasei politice românești care trebuie să ofere mai mult, dar este într-o oarecare măsură un strigăt de mai puțină asimetrie de putere în Europa. Și în următorii ani trebuie să avem un singur nivel de ambiție, să nu mai existe diferență între vechii și noii în UE. Deci cetățenii români au dreptate să fie un pic mai sceptici, nu eurosceptici, ei nu sunt sceptici față de direcția occidentală a României sau față de NATO, ei încep să spună că este momentul să fim tratați pe picior de egalitate, cu demnitate, și ca toți cetățenii României, nu doar cei din orașele mari, să aibă șansa să trăiască ca în Europa,” a declarat Mircea Geoană.
Editor : A.P.