Mesaj de ziua diasporei: BOR mulțumește pentru banii donați și anunță când va fi sfințită Catedrala Neamului

Data actualizării: Data publicării:
180327_dragnea patriarhul daniel constantinescu_CENTENAR_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_

De ziua migranţilor români, patriarhul Daniel a transmis un mesaj de „binecuvântare şi întărire duhovnicească” românilor stabiliţi în diaspora. Cu această ocazie, el a ţinut să mulţumească credincioşilor din ţară şi din afară, dar şi Primăriei Capitalei şi celorlalte primării şi consilii judeţele, precum şi Guvernului, pentru banii donaţi pentru finalizarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. Preafericitul Daniel a amintit că noua clădire va fi sfinţintă în 25 noiembrie anul acesta. Ziua migranţilor români este sărbătorită în prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

180327_dragnea patriarhul daniel constantinescu_CENTENAR_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost dedicată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 25-26 februarie 2009, tuturor românilor migranţi. Această duminică reprezintă un bun prilej de a adresa cuvânt de binecuvântare şi de întărire duhovnicească credincioşilor ortodocşi români care s-au stabilit sau lucrează temporar în străinătate. (...) Ne rugăm Milostivului Dumnezeu să dăruiască tuturor românilor aflaţi printre străini sănătate şi mântuire, pace şi fericire, dimpreună cu bucuria de a-şi păstra totdeauna credinţa ortodoxă, unitatea de neam şi spiritualitatea românească!”, transmite Patriarhia Română printr-un comunicat de presă.

Patriarhia face o trecere în revistă a modurilor în care Biserica a contribuit la marile evenimente istorice care au avut ca scop unitatea naţională a românilor, precum Unirea Principatelor, Independenţa României şi Marea Unire din 1918, care a avut urmări pozitive inclusiv pentru Biserică.

De asemenea, instituţia bisericii subliniază că a avut ca prioritate întărirea comunităţilor româneşti din diaspora, „o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român”, că a cultivat unitatea şi identitatea românilor prin înfiinţarea de eparhii şi parohii şi prin programe sociale, educaţionale şi sociale, prin construirea de biserici ortodoxe peste graniţă, acolo unde sunt comunităţi româneşti, şi prin ajutor financiar, „după posibilităţi”, semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Cu ocazia zilei migranţilor români, Patriarhul Daniel transmite şi mulţumiri Primăriei Capitalei şi altor primării şi consilii judeţene, precum şi Guvernului, pentru banii oferiţi pentru finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului, amintind că aceasta va fi sfinţită în 25 noiembrie.

„Prin milostivirea lui Dumnezeu, cu rugăciunile Maicii Domnului, ale Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi ale tuturor sfinţilor, prin dărnicia clerului şi credincioşilor Patriarhiei Române din Ţară şi străinătate, precum şi a Guvernului României, a Primăriei Municipiului Bucureşti, a altor primării şi a unor consilii judeţene din România, în ziua de 25 noiembrie 2018, va fi sfinţită Catedrala Naţională, acest edificiu nou fiind o necesitate liturgică practică, dar şi un simbol al spiritualităţii româneşti. Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Naţională, cu hramul principal Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, uneşte simbolic iubirea faţă de Dumnezeu a unui popor creştin, jertfelnic şi darnic, cu recunoştinţa pe care o datorăm permanent Eroilor Neamului. Mulţumim şi pe această cale ierarhilor, clericilor şi credincioşilor din diaspora română care, asemenea multor ctitori de biserici şi mănăstiri, au susţinut împreună cu românii ortodocşi din Ţară, continuarea şi finalizarea tuturor lucrărilor la Catedrala Naţională, trăind astfel bucuria că sunt şi ei neam de voievozi, români iubitori de Hristos, ctitori de Biserică şi de Neam”, transmite Patriarhia.

Primăria Capitalei a alocat anul acesta o nouă sumă de bani pentru lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului. Astfel, pe lângă cei 15 milioane de lei (în jur de 3 milioane de euro) alocaţi deja în buget, vor mai fi daţi încă 10 milioane de lei (aproximativ 2,3 milioane de euro). Şi Guvernul a dat anul acesta 115,5 milioane de lei pentru finalizarea edificiului.

Catedrala Mântuirii Neamului a primit şi anul trecut 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro) de la Primăria Capitalei şi 20 de milioane de lei de la Primăria Sectorului 1, la care s-au adăugat 5 milioane de lei (peste un milion de euro) de la Sectorul 5.

Deşi au fost alocate fonduri consistente pentru construcţia edificiului, în primăvara acestui an inginerul şef Vasile Crăcăoanu spunea că nu mai sunt bani pentru continuarea lucrărilor. Catedrala este finalizată în proporţie de 80 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”