Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, spune că instituția pe care o conduce asigură doar sprijin logistic pentru alegerile din diaspora, dar că de pregătirea și organizarea acestora se ocupă Biroul Electoral Central.
„În ceea ce privește alegerea pentru Parlamentul European, vreau să precizez un lucru important. În ceea ce privește pregătirea și organizarea alegerilor din Parlamentul European, aceasta revine Biroului Electoral Central. Există și prevederi care se referă la Ministerul Afacerilor Externe. MAE asigură logistic procesul de votare. Ca să fie foarte clar. Responsabilitatea este a Biroului Electoral pentru secțiile de votare. Ministerul Afacerilor Externe are obligația de sprijin logistic”, a spus Teodor Meleșcanu într-o conferință de presă.
Declarațiile sale vin în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a cerut demiterea „imediată” a lui Meleșcanu, pentru că mii de oameni au stat ore întregi la coadă la secțiile de votare din străinătate, la alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai, iar unii nici nu au reușit să voteze.
Potrivit ministrului, în data de 8 februarie, MAE a transmis o circulară la toate misiunile diplomatice prin care a cerut propuneri privind centrele de votare existente în străinătate și dacă este cazul să fie suplimentat numărul acestora.
„Am solicitat și tuturor ambasadorilor ca propunerile să țină seama de numărul de români (...) și, în al doilea rând, să obțină de la autorități aprobarera de a deschide noi centre de votare”, a mai spus Meleșcanu.
„În peste 400 de secții nu au existat probleme. S-au desfășurat în condiții legale. La mai multe secții au avut loc incidente și, ce este cel mai grav, o parte a cetățenilor nu au reușit să voteze”, a spus el.
Ministrul de Externe a spus din nou că votul s-a prelungit din cauză că, pe lângă alegerile europarlamentare, românii au fost chemați să voteze și la referendum, ceea ce a prelungit timpul de votare al unei persoane de la 2 minute la 6 minute.
Meleșcanu a prezentat astăzi raportul privind votul din diaspora trimis premierului. În documentul obținut săptămâna trecută de jurnaliști se arăta că printre factorii care au dus la cozile formate la votul la europarlamentare se numără suprapunerea referendumului cu europarlamentare și „acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare”.
Pe de altă parte, procurorii DNA au preluat cercetările privind problemele de la votul din străinătate.
Surse: Digi24, Mediafax