Marile succese de politică externă ale României post-decembriste, obținute doar în guvernări PSD. De la NATO si UE, la Visa Waiver

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu Articol susținut de PSD
Marcel Ciolacu. Foto: Profimedia Images

România se află în pragul unei noi reușite pe scena internațională, prin accesul în programul „Visa Waiver” al Statelor Unite. Acesta reprezintă doar unul dintre marile succese obținute de România sub guvernările social-democrate, un partid politic ce a jucat un rol esențial în dezvoltarea și integrarea țării pe scena internațională. De la aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, până la obținerea beneficiilor acordate de aderarea la OECD, guvernările social-democrate au fost arhitecții intrării României în rândul țărilor dezvoltate.

Guvernările social-democrate, arhitecții integrării României în lumea dezvoltată

Marile realizări ale României din ultimele decenii nu sunt întâmplătoare, ci vin ca urmare a unor reforme și decizii instituționale initiate de guvernări social democrate. Aderarea la NATO și UE, progresele recente în procesul de integrare în spațiul Schengen și îndeplinirea țintelor pentru aderarea la OECD demonstrează angajamentul acestora față de dezvoltarea și modernizarea României. Programul Visa Waiver reprezintă doar cea mai recentă victorie într-un șir lung de realizări majore care au plasat România în rândul democrațiilor dezvoltate.

Aderarea la NATO și asigurarea securității României. Credit: PSD

În martie 2004, România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), unul dintre cele mai importante evenimente din istoria postcomunistă a țării. Acest moment crucial s-a realizat sub conducerea unui guvern social-democrat, care a negociat și a consolidat parteneriate strategice ce au plasat România în rândul aliaților occidentali de încredere.

Această realizare a fost un pas esențial în procesul de repoziționare a țării pe scena internațională, întărindu-i rolul în regiunea est-europeană și contribuind la creșterea influenței României în cadrul alianțelor strategice. Mai mult, alături de celelalte state membre NATO, România a obținut garanții de securitate care, într-o perioadă marcată de tensiuni geopolitice în regiune, au oferit stabilitate și protecție.

Drumul catre accederea la UE, pavat prin reformele PSD

Poate cea mai semnificativă realizare a României postcomuniste a fost aderarea la Uniunea Europeană (UE) în 2007. Procesul de pre-aderare a necesitat o puternică reformă a statului român, realizat sub guvernările social-democrate care au precedat 2007. Astfel. România a îndeplinit criteriile necesare aderării și a fost capabilă să negocieze termenii afilierii, ceea ce a asigurat o tranziție relativ lină și oportunități multiple pentru cetățeni și întreprinderi.

Grație apartenenței la UE, România a beneficiat de o creștere economică accelerată, de accesul la fonduri structurale europene, care au fost utilizate pentru modernizarea infrastructurii și sprijinirea sectoarelor economice cheie. Totodată, libera circulație a cetățenilor români în cadrul UE a deschis noi oportunități pe piața muncii pentru milioane de români.

Intrarea României în UE a avut un impact pozitiv asupra turismului și culturii, contribuind la creșterea vizibilității internaționale a țării, dezvoltarea infrastructurii și diversificarea ofertei culturale. Acești factori au ajutat la consolidarea imaginii României ca o destinație atractivă pentru turiști și la integrarea patrimoniului cultural românesc în peisajul european.

Visa Waiver, o nouă victorie pentru români. Ultimele criterii indeplinite în mandatul și cu eforturile premierului PSD Ciolacu

România este aproape de a obține includerea în programul „Visa Waiver” al Statelor Unite, un pas esențial pentru cetățenii români care călătoresc în SUA. Accesul în acest program va permite românilor să călătorească în SUA fără viză pentru perioade de până la 90 de zile, fie în scop turistic, fie pentru afaceri. Această oportunitate confirmă statutul României ca partener strategic de încredere al SUA și reflectă încrederea pe care oficialii nord americani o au în țara noastră.

La 1 octombrie, țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru “Visa Waiver” și așteaptă doar anunțul oficial al SUA. Fiind un obiectiv asumat al PSD pentru români, guvernele social-democrate au fost constant implicate în negocierile cu oficialii americani și pregătirea alinierii tuturor criteriilor programului.

Aderarea la OECD, intrarea în cercul restrâns al statelor avansate, sub apanajul PSD

Un alt obiectiv major pentru România, aflat în desfășurare, este aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Această organizație globală reunește economiile avansate ale lumii, și ar oferi României pe lângă o recunoaștere internațională, accesul la politici și resurse economice care ar sprijini și accelera dezvoltarea țării.

România, în special de la preluarea guvernării de către Marcel Ciolacu, a făcut progrese importante în această direcție. Țara noastră a implementat reforme economice și sociale menite să îndeplinească standardele impuse de OECD, care demonstrează angajamentul guvernului social-democrat în direcția modernizării țării.

Aceste succese nu doar că au consolidat poziția României pe scena internațională, dar au și adus beneficii reale cetățenilor, fie prin sporirea securității, fie prin accesul la oportunități economice și de mobilitate. România continuă să avanseze, iar guvernările social-democrate au jucat un rol crucial în acest parcurs.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Wizz Air, anunț important: Introduce cel mai lungi zbor de 7 ore. Detaliul neplăcut de care trebuie să țină...
Digi FM
Răsturnare de situație. Irinel Columbeanu nu a primit bani din partea lui Mr. Pink, soțul Monicăi Gabor. Cine...
Pro FM
Are 53 de ani, dar se mândrește cu o siluetă de invidiat. Monica Anghel, imaginea care i-a cucerit pe fani...
Film Now
Pamela Anderson, declarații emoționante despre schimbările din viața ei: „Sunt pe drumul meu, unul nou...
Adevarul
Sportul românesc, oglinda societății: culisele scandalului care a zguduit ANS după dezvăluirile Adevărul
Newsweek
13.000 lei cea mai mare creștere de pensie la recalculare. În ce domeniu a lucrat?
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai putea crede
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
David Popovici si-a scos la licitatie echipamentul purtat la JO de la Paris, pentru o cauza nobila. „Dincolo...