Pentru Maria Grapini limba română este de multe ori o limbă străină. Cu toate acestea, membrii unei asociaţii culturale au hotârăt, la festivalul din Orţişoara, că europarlamentarul are merite deosebite în promovarea limbii române.
Corneliu Iovuță, scriitor: „Cu limba a cam sclintit-o pentru că a transmis mesaje care îs contradictorii, nu au legătură cu limba română. Este româncă totuși și pentru asta ar fi trebuit să nu facă greșeli. Diploma este dată ca să spună ăia că a fost și ăla...”
Cei din fundaţia finanţată cu fonduri europene sunt la curent cu greșelile gramaticale grave ale fostului ministru.
Membrii asociației, multi dintre ei profesori de limbă română sau scriitori, au și găsit și explicații pentru greșelile Mariei Grapini.
Monica Conta, membru al asociației: „Chiar dacă a fost criticată de unii și de alții pentru așa zisele anumite greșeli, ea a spus „pentru că eu scriu în avion rapid și... sigur că mai pot să scap acolo. Nu mă mai uit peste ce am scris că vin altele și altele".”
Aurel Bancu, secretarul Asociației "Constantin Brâncuși": „Nu trebuie să pretindem să vorbească literal perfect chiar dacă ne reprezintă în Europa Parlamentară.”
Aflată într-o ședință la Bruxelles, Maria Grapini și-a sustinut cauza printr-un sms. Un mesaj în "grapineză", așa cum numesc internauții noua limbă creata de europarlamentar.
„Nu merită să dau replică la cei care nu înțeleg activitatea mea, munca mea voluntară și oficială. (...) Ar fi fost normal ca lumea să vorbească și despre acțiunile culturale inițiate sau susținute de mine, nu numai despre virgule!”, a fost reacția Mariei Grapini.
Maria Grapini are și o aplicație ce-i poartă numele, creată de un programator român. "Grapinizer" stâlcește textele după modelul care face furori pe internet.
Formată din 200 de membri, asociația care a premiat-o pe Maria Grapini a fost înființată in 1994. Până acum, membrii asociației au luat în mai multe rânduri bani europeni pentru finanţarea unor proiecte culturale.