Lifturile din Casa Poporului le fac necazuri aleşilor. De la începutul anului, parlamentarii încearcă să găsească soluţii ca să nu mai piardă minute în şir în faţa uşilor închise. Una dintre variante ar fi ca departamentele să înceapă activitatea la ore diferite, astfel încât să nu mai fie suprasolicitate ascensoarele.
90 de minute pe săptămână. 6 ore pe lună. Atât susţin aleşii că petrec în faţa liftului.
Deputatul Valeriu Steriu: O bună parte a mandatului o petrecem aşteptând liftul. Aici se fac legi, se discută, socializări, se cunosc oamenii, dar nu ar trebui să fie aşa.
Reporterul Digi24: După cinci minute liftul a sosit.
Deputatul Valeriu Steriu: Am ajuns la Biroul Permanent. Da. Cred că au trecut 8, 10 minute.
Deputatul PMP Valeriu Steriu a ridicat problema în mai multe şedinţe ale conducerii Parlamentului. Şi atrage atenţia că sunt lifturi nefolosite, pentru că nu au toate avizele necesare.
„Se fac şi transporturile de alimente, ceea ce face de multe ori să fim în situaţii absolut hazlii: avem parlamentari, împreună cu funcţionari, care se strecoară pe lângă o tacă mare unde sunt ciorbele mirosind în lift”, a explicat deputatul.
„Trebuie schimbate aceste lifturi şi făcute lifturi mai bune”, a adăugat deputatul PNL Eugen Nicolăescu.
Cum parlamentarii nu-şi pot schimba programul, se gândesc să modifice programul departamentelor, astfel încât să nu mai fie aglomeraţie la ascensoare.
„La doar câţiva paşi de intrarea în plenul Camerei Deputaţilor sunt două lifturi de o parte şi încă unul, mai mare, de cealaltă. În total, să ştiţi, în administrarea Camerei Deputaţilor şi Senatului sunt 32 de astfel de ascensoare. Ele sunt folosite, însă, de peste 450 de parlamentari, dar şi de o mie şi ceva de funcţionari. Mulţi se plâng că petrec prea mult timp aşteptând să vină liftul”, a relatat reporterul Digi24 Arina Delcea.
Sunt şi parlamentari care s-au adaptat şi nu mai apelează la lift.
„Când văd că nu vine liftul sau a plecat într-un sens opus, eu, de obicei, aleg să merg pe scări”, a spus deputatul UDMR Marton Arpad.
„Eu merg pe scări. Plenul e la trei nivele şi e o plimbare natural, normală. Şi încercăm să ne menţinem şi condiţia fizică”, a precizat deputatul USR Dan Barna.
Departamentul tehnic al Camerei Deputaţilor recunoaşte că sunt intervale orare când se creează aglomeraţie aşa că a programat lifturile să recepţioneze cu prioritatea anumite comenzi, în funcţie de nevoile celor care le folosesc.
„Este acest volum foarte mare de timp pierdut care parcă te îmbie să laşi pe mâine ceeea ce ar trebui să faci astăzi, decât să te apuci să umbli de la etajul 4 la parter, să treci din grupul de la Senat la grupul de la deputaţi, să mergi de la o şedinţă de comisie la altă şedinţă de comisie şi aşa mai departe”, a spus și senatorul USR Mihai Goțiu.
Reprezentanţii Senatului spun că toate lifturile funcţionează şi unul dintre ele va fi modernizat anul acesta.