Marcel Ciolacu: Parlamentul României sprijină şi solicită acordarea candidaturii la UE pentru Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, vorbeşte de la tribună în cadrul şedinţei comune de la Chişinău a Parlamentelor României şi Moldovei
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Parlamentul României sprijină și solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. Parlamentul României dorește și extinderea parteneriatului comercial și economic pentru a permite accesul mai amplu la piața unică europeană și astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la şedinţa comună de la Chişinău a Parlamentelor României şi Republicii Moldova.

„De asemenea, România, împreună cu partenerii din NATO și UE, își reafirmă sprijinul și garanția de securitate pentru neutralitatea Republicii Moldova și dreptul său de a-și urma calea europeană. România răspunde pozitiv apelului lansat de Republica Moldova și va oferi tot suportul necesar dezvoltării capabilităților de apărare, securitate și de luptă împotriva amenințărilor hibride necesare asigurării independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova (...) Am văzut că mulți spun că Putin a pornit acest război absurd deoarece caută să regăsească măreția pierdută a Rusiei. Eu cred că un stat nu este măreț prin faptul că își supune vecinii prin forță și opresiune. Prin crime și durere! Un stat își atinge măreția prin colaborarea și deschiderea către lume. Prin economie, prin cultură, prin educație, prin valorile pe care le împărtășește cu ceilalți”, a declarat Marcel Ciolacu în şedinţa comună a celor două parlamente naţionale.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai arătat că România are o responsabilitate în asigurarea stabilității și dezvoltării în regiune și asta înseamnă o responsabilitate pentru sprijinirea și dezvoltarea Republicii Moldova. Iar din această perspectivă, Parlamentele naționale sunt garanția unei cooperări bazate pe principii democratice, diversități de opinie și respect între națiuni.

„România nu doar recunoaște destinul european al Republicii Moldova, dar dorește și crede într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a spus Ciolacu.

Ciolacu: „Putem să ne certăm cine are cel mai bun vin sau dacă ZDOB şi ZDUB ar trebui ră reprezinte România la Eurovizion, ca să luăm şi noi un loc mai bun”

Oficialul român a mai arătat că „este timpul să ne asumăm acest destin comun prin dezvoltarea inclusiv a unei zone economice și comerciale comune și facilitarea fluxului de persoane”.

„Pentru un antreprenor trebuie să fie la fel de ușor să facă afaceri la Chișinău precum la București și să ajungă de la Iași la Bălți precum o face de la Alba-Iulia la Cluj. Suntem primul partener comercial al Republicii Moldova, dar ne dorim să continuăm să investim și mai mult.
De aceea, este nevoie de stimulente și facilități fiscale pentru companiile de stat și private românești, dar și pentru autoritățile locale care vor să investească aici”, a spus Marcel Ciolacu.

România nu dorește să dea lecții nimănui, a mai spus Ciolacu, dar înțelege foarte bine regiunea și cum poate ajuta statele din zonă să se dezvolte.

„Avem dreptul să avem divergențe. Nu putem fi de acord întotdeauna. Și nici nu e bine. Putem, de pildă, să ne certăm cine are cel mai bun vin sau dacă ZDOB și ZDUB ar trebui să reprezinte și România la Eurovision, ca să luăm și noi un loc mai bun. Dar, niciodată nu vom fi în disonanță când vom vorbi de valorile fundamentale ale democrației europene. Întotdeauna vom fi de aceeași parte în ceea ce privește destinul european al Republicii Moldova!”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri