Niciunul dintre cei 21 de senatori și deputați prezenți la ședința de astăzi nu a avut o întrebare specifică pentru Marcel Alexandru, toți au fost mulțumiți cu prezentarea făcută de acesta în ceea ce privește relațiile României cu Algeria, ba, mai mult, au ținut să-i laude profesionalismul și l-au votat în unanimitate în funcția de ambasador în Algeria.
El a fost însărcinatul cu afaceri al ambasadei și a fost direct implicat în gestionarea crizei ostaticilor. Cinci români au trecut prin infernul de la In Amenas, trei au supraviețuit, dar ceilalți doi au murit.
În timpul crizei ostaticilor din Algeria, conducerea misiunii diplomatice române din Alger a fost asigurată, din martie 2012, de însărcinatul cu afaceri Marcel Alexandru, fost adjunct al șefului SIE. Presa a remarcat lipsa unui ambasador, dar ministrul Titus Corlățean și premierul Victor Ponta au dat asigurări că Marcel Alexandru avea cea mai bună calificare profesională posibilă.
Avizul comisiilor reunite de politică externă ale Parlamentului este consultativ. Numirea ambasadorilor se face la propunerea Guvernului, prin Ministerul de Externe, dar ultimul cuvânt îl are președintele, care semnează decretul de acreditare a diplomatului la post.