"Apreciem atenţia acordată constant de congressman-ul Christopher Smith evoluţiilor democratice din România şi sprijinului acordat procesului electoral menit să conducă la alegerea unui nou preşedinte", a precizat MAE, în urma scrisorii trimise de republicanul Christopher Smith premierului Victor Ponta.
Ministerul de Externe îl asigură pe oficialul american de ataşamentul Guvernului român faţă de valorile şi principiile democraţiei.
"Înţelegând îngrijorarea exprimată de domnia sa privind ultimele modificări ale legislaţiei electorale din România prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 45 pe 2014, apreciem că ar fi util să oferim domnului congressman o serie de detalii şi informaţii pentru a facilita o cât mai exactă înţelegere a acestei noi reglementări electorale, care vizează asigurarea unui cadru legislativ menit să asigure organizarea şi desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte", se arată în precizările MAE.
Astfel, Ministerul îi transmise acestuia că Guvernul Ponta a fost şi este deschis dialogului cu opoziţia şi că "a redus semnificativ numărul ordonanţelor de urgenţă, oferind Parlamentului rolul firesc în procesul de legiferare".
MAE explică faptul că necesitatea modificărilor din OUG 45 a fost determinată de experienţa alegerilor precedente, care au arătat că sunt "necesare unele ajustări ale cadrului legal privind alegerile prezidenţiale din România".
Ministerul susţine că Guvernul a fost nevoit să facă schimbările prin ordonanţă de urgenţă, pentru a asigura intrarea în vigoare la timp a noilor reglementări. Totodată, MAE spune că nu este prima dată când cadrul legal electoral este modificat prin ordonanţă de urgenţă, dând ca exemplu modificarea legislaţiei electorale în 2006. În plus, OUG 45 a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională, pe 16 septembrie.
De asemenea, MAE atrage atenţia că OUG nu a fost adoptată în timpul campaniei electorale, aşa cum precizează Smith în scrisoare.
Congressman-ul american Cristopher Smith i-a adresat o scrisoare premierului Victor Ponta, exprimându-şi îngrijorarea faţă de modificarea legii electorale în perioada campaniei electorale şi prin ordonanţă de urgenţă şi spunând că aceasta generează dubii privind motivaţia şi momentul ales.