Deputatul liberal consideră că numărul de portofolii avut în vedere de Victor Ponta, propunerea USL pentru funcția de premier, este prea mare.
„Sunt nostalgic după vremea în care în Guvern erau opt, zece, 11, 12 miniștri. În România, sigur, complexitatea vieții moderne, evoluția, a dus la necesitatea apariției mai multor ministere. Dar, după opinia mea, 16, 18 ministere reprezintă arhisuficient, chiar și într-un Guvern de coaliție”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.
„Dacă se va ajunge la 22 nu cred că este foarte bine, cred că trebuie continuat procesul de - nu i-aș mai spune reformă, toată lumea spune reformă administrativă, trebuie continuat procesul de concentrare a instituțiilor statului, de simplificare a structurii statului, care să aibă corespondent și în simplificarea procedurilor birocratice și care să aibă un corespondent în ceea ce înseamnă autonomia locală”, a explicat Ludovic Orban.
Viitorul Executiv va avea 22 posturi de miniştri, incluzând miniştrii-delegaţi, structura urmând să fie astfel organizată încât cei mai mulţi miniştri să aibă un corespondent direct în portofoliile din Comisia Europeană (CE), a anunţat, luni seara, premierul Victor Ponta, subliniind că această structură guvernamentală reprezintă viziunea sa, care trebuie discutată în interiorul USL.
„Garantez că, în orice structură voi veni cu mai mulţi sau mai puţini miniştri, nu va creşte nici măcar cu un singur om structura aparatului central”, a spus Victor Ponta, potrivit Mediafax.
„Nu cred că are rost să mărim numărul de comisii”
Mai mult, deputatul liberal și-a exprimat convingerea că și numărul actual al comisiilor parlamentare este suficient și nu trebuie suplinit, așa cum s-a discutat în timpul negocierilor de astăzi pentru funcțiile din Legislativ.
„Nu cred că are rost să mărim numărul de comisii. (...) Structura actuală este, după părerea mea, o structură care acoperă satisfăcător toate domeniile de activitate, nu au existat proiecte legislative dintr-un domeniu unde să nu poată să fie dezbătute într-una sau alta dintre comisiile de specialitate. Actuala structură a comisiilor de specialitate este o structură care deja a fost verificată în timp”, a adăugat Ludovic Orban.
„Nu componența comisiilor o reprezintă problema Parlamentului, ci că în ultimii patru ani de zile, Parlamentul aproape că a încetat să existe, nu a făcut decât să consfințească ordonanțe de urgență și angajări de răspundere, și chiar și unde nu au fost ordonanțe de urgență și angajări de răspundere eram obligați să dezbatem actele normative cu pistotul la tâmplă, pentru a le adopta în termen stabilite și negociate de alții”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.
„Parlamentul trebuie să revină la misiunea sa fundamentală, de for legislativ, nu cred că Guvernul trebuie să mai guverneze prin Ordonanțe de urgență, prin angajări de răspundere, are la dispoziție procedura de urgență care este suficientă, după opinia mea, în rest, Parlamentul trebuie să fie acela care să facă legile și să nu le facă numai dezbătându-le între politicieni, ci legile să fie rodul unor dezbateri publice, în care să fie implicate toate categoriile social-profesionale afectate de lege, toți experții, astfel încât o lege să se dezbată un an de zile, dar să fie valabilă 15 – 20 de ani”, a subliniat Ludovic Orban.
Deputatul a apreciat însă că subiectul privind numărul de comisii nu este un impediment major și crede că aceasta va fi depășit. „Majoritatea parlamentară trebuie să respecte opoziția, majoritatea parlamentară nu trebuie să abuzeze procedural de faptul că dispune de funcții de conducere și de majoritate. Repet: trebuie să devenim o democrație reprezentativă unde, practic, cei care iau deciziile fundamentale, cei care votează legi, să fie reprezentanții cetățenilor adevărați și nu câțiva funcționari sau miniștri dintr-un Guvern care nu sunt de fapt decât executanții politicilor, programului de guvernare care este aprobat în Parlament”, a conchis Ludovic Orban.