Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a criticat pe senatorii PSD-ALDE din Comisia Juridică pentru o nouă amânare în cazul votului pentru ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE și al Senatului.
„După 5 luni de tergiversare a solicitării privind începerea urmării penale în cazul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, senatorii PSD-ALDE din Comisia juridică au găsit de cuviință să obțină o nouă amânare prin boicotarea ședinței acestui for.
Este incredibilă sfidarea pe care o manifestă acești indivizi, transformați în slugi ale infractorilor cocoțați la vârful statului, față de toți cetățenii cinstiți din această țară care finanțează prin munca lor funcționarea statului, implicit indemnizațiile pe care le obțin cei care se ascund în spatele imunității parlamentare”, spune Orban, potrivit unui comunicat de presă.
„Această conduită a parlamentarilor PSD-ALDE este o batjocură împotriva tuturor celor care cred în principiul egalității în fața legii, fără de care o democrație nu se poate defini. Încălcarea acestui principiu de către reprezentanții PSD-ALDE reprezintă, în fapt, negarea mandatului primit în alegeri în mod democratic”, mai spune președintele PNL.
În opinia sa, Tăriceanu urmărește prescrierea faptelor de corupție pentru care este cercetat, prin amânarea la nesfârșit a deciziei în cazul său. „Faptul că PSD-ALDE blochează decizia, chiar și un eventual vot de respingere a solicitării procurorilor, arată lașitatea absolută în care colcăie actualul președinte al Senatului”, spune el.
Pe de altă parte, arată Orban, „este cu totul revoltătoare pasivitatea președintelui CSM, care refuză să sesizeze Curtea Constituțională în acest caz, fiind evident blocajul instituțional dintre Senatul României și Ministerul Public. Faptul că dna Lia Savonea preferă să nu se preocupe de înfăptuirea justiției, așa cum fișa postului i-o cere, și omite să ia poziție față de situația lui Călin Popescu Tăriceanu arată dubla măsură în care operează actualul președinte al CSM. Totul, în condițiile în care alți președinți ai CSM au uzitat de această cale legală pentru a se adresa Curții Constituționale în situații similare”.