Premierul interimar, Ludovic Orban, a declarat vineri că decizia de învestire a Guvernului Cîţu este în mâna Parlamentului, iar PNL va acţiona conform procedurilor constituţionale, potrivit Agerpres.
„Vom vedea, este în mâna Parlamentului decizia de învestire a Guvernului Cîţu. Noi am purtat discuţii, negocieri, am încercat să formăm o majoritate, miniştrii noştri s-au prezentat în comisii la un nivel foarte bun, într-o evidentă creştere, de altfel se şi vede că au şi obosit să le dea aviz negativ candidaţilor noştri de miniştri, foarte mulţi primind aviz favorabil. Prestaţia Guvernului, care, de fapt, este în funcţie, este o prestaţie extrem de serioasă, care abordează cu maximă responsabilitate toate problemele României şi care împinge înainte toate proiectele de dezvoltare. Ca atare, ce va face Parlamentul va face Parlamentul. PNL va acţiona în conformitate cu prevederile constituţionale, cum este normal”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat ce crede că se va întâmpla la votul de învestire a Guvernului Cîţu şi cum vor acţiona parlamentarii PNL.
Premierul interimar a reluat în context şi tema "boicotului PSD".
„Repet ceea ce am spus privitor la boicotul PSD. După ce au boicotat prima învestire, după ce au atacat la CCR, invocând o inepţie care nu are nicio legătură cu Constituţia, au mai creat un precedent periculos pentru România, şi anume, în Birourile permanente reunite, la planificarea procedurii de învestire, nu au prevăzut data plenului Camerelor reunite la care trebuie să se dea votul de învestire. Au prevăzut doar datele audierii miniştrilor în comisie. Aşa ceva nu s-a întâmplat în 30 de ani şi arată că PSD nu înţelege nimic din democraţie, calcă în picioare Constituţia şi voinţa cetăţenilor”, a spus Orban.
Surse parlamentare au declarat pentru Digi24.ro că votul pentru învestirea Guvernului Cîțu va fi programat pe 12 martie, deși, inițial liberalii sperau că votul va fi pus luni, pe 9 martie. Motivul pentru care ședința de plen va fi programată abia joi ține de decizia Curții Constituționale care trebuie să se pronunțe în aceeași zi pe sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate.
Alegerile anticipate vor fi un obiectiv aproape imposibil de atins dacă CCR va declara neconstituțională Ordonanța de Urgența a Guvernului Orban care a scurtat termenele pentru organziarea anticipatelor. Conform prevederilor ordonanței, era redus termenul pentru stabilirea datei anticipatelor de la 90 de zile din momentul dizolvării Parlamentului, la 50 de zile, astfel încât anticipatele să poată fi organizate cel târziu în luna iunie.
Editor: Robert Kiss