Liviu Dragnea, undă verde pentru a deveni al şaselea preşedinte al PSD. Prezenţa la vot a fost de 81,2%

Data publicării:
Conferinta-judeteana-a-PSD-Ilfov- Liviu Dragnea la tribuna psd ro 17 08 2015-5

FOTO:psd.ro

Actualizare 23.10:

„Vreau să transmit un gând bun, un gând de prietenie și respect pentru fiecare membru PSD care s-a prezentat la vot chiar dacă a fost o zi grea, cu vreme urâtă. Nu voi avea nicio ezitare în a duce la capăt toate angajamentele pe care mi le-am luat în ultima perioadă, toate acțiunile de care am pomenit în ultima perioadă, chiar dacă, la un anumit moment, unele acțiuni pot produce supărare sau se poate să fie dureroase”. A fost prima declaraţie a lui Liviu Dragnea, după alegerile pentru şefia PSD, la care a fost unicul candidat.

El a mai spus că la ședința Comitetului Executiv Național de luni va propune ca în Statut să se introducă o prevedere potrivit căreia președinții de organizație să fie aleși de toți membrii organizației respective, așa cum președintele partidului este ales de toți membrii.

De asemenea, Liviu Dragnea le va cere colegilor din CExN să fie de acord ca pentru alegerile locale, lista de consilieri locali să fie validată sau invalidată de către cetățeni printr-o consultare populară largă.

Actualizare 21.15:

Florin Iordache, preşedintele comisiei electorale din PSD a anunţat o prezenţă de 81,23% la vot pentru alegerea preşedintelui PSD, la nivel naţional. 

Cea mai mare prezenţă la vot a fost în Olt, Teleorman, Maramureş, Ialomiţa, Gorj, Galaţi şi Dolj. Prezenţă mai slabă a fost în Bacău, Cluj şi Vâlcea.

În Bucureşti, prezenţa a fost de 85%.

"La acest scrutin au participat 435.172 de membri PSD, asta înseamnă un procent de 81,23%. Din aceste 435.172 de voturi urmează să centralizăm în această seară câte s-au exprimat cu Da, câte cu Nu şi câte au fost buletine nule", a spus Florin Iordache.

ACTUALIZARE 20.40:

Prezenţa la vot la ora 20.00 a fost de 84%, la nivel naţional, arată estimările PSD, deşi încă se numără voturile. Bucureştiul ar fi aproape de acest procent ca prezenţă, iar Clujul ar fi judeţul codaş.

În Bucureşti, se menţine pe primul loc în ceea ce priveşte prezenţa la vot Sectorul 1, în timp ce în sectoarele 4 şi 5 a fost cea mai slabă prezenţă din Capitală.    

ACTUALIZARE 20.00: 

Urnele de vot s-au închis. Liviu Dragnea va susţine o conferinţă de presă.

ACTUALIZARE 18.30:

Victor Ponta s-a prezentat la vot în jurul orei 18.20. El şi-a arătat sprijinul pentru Liviu Dragnea.

"Cred că este foarte bine ca PSD să-şi aleagă preşedintele printr-un vot universal. Oricâte critici ar fi, cred că va fi un preşedinte legitim. Oricum, mult mai legitim decât să ia domnul Iohannis să pună preşedinte o domnişoară la partidul de opoziţie", a spus Victor Ponta la ieşirea de la urne.   

ACTUALIZARE 18.00:

Până la ora 16.00, 65% dintre membrii PSD au votat deja. În aceste condiţii, scrutinul este validat. Urnele se vor închide la ora 20.00.

ACTUALIZARE 11:05: Liviu Dragnea l-a votat pe șeful PSD. A preferat s-o facă din fieful său electoral, din Turnu Măgurele:

Apoi, a făcut câteva declarații în care s-a arătat încrezător că poate să intre în istoria PSD. 

Aproape concomitent cu votul la Turnu Măgurele al lui Liviu Dragnea, la București vota primul președinte al partidului, Ion Iliescu. Deși acesta a fost critic în urmă cu câteva săptămâni în ceea ce privește modul în care președintele interimar al PSD a ales să se valideze în fruntea partidului, acum, Ion Iliescu a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Liviu Dragnea și a criticat DNA pentru că a cerut judecarea lui în dosarul referendumului.


Scrutin fără precedent, fără tensiuni şi fără miză în Partidul Social Democrat. Fără precedent - pentru că este prima dată în istoria unui partid democratic din România când preşedintele este ales prin vot direct de către toţi membrii. Fără tensiuni - pentru că PSD e un partid în criză de lideri şi nu vom mai asista la conflictele şi jocurile de culise din anii trecuţi. Fără miză - Liviu Dragnea e unicul candidat. Are nevoie de 50% + 1 din voturile celor prezenţi la scrutin, indiferent de numărul acestora. Aşadar, nicio surpriză! Liviu Dragnea va deveni cel de-al șaselea preşedinte plin al PSD.

Secţiile organizate în sedii, în săli de sport sau chiar în locuinţele şefilor de filiale s-au deschis la ora 8:00, iar pe buletinul de vot apare doar numele lui Liviu Dragnea. 12 ore vor avea la dispoziție membrii de partid să-și aleagă președintele.

La sediul central al PSD din București alegătorii au la dispoziție două urne. Aici vor veni să voteze liderii partidului, dar și membrii PSD din provincie care sunt în trecere prin București.

În sectorul 3 al Capitalei, membrii comisiei electorale au venit cu cinci minute întârziere față de ora la care trebuiau deschise urnele. 

La Dobrun, localitatea din Olt în care Victor Ponta a fost votat la prezidenţiale de nu mai puţin de 95% dintre alegători, secţia este în sala de sport din localitate. În ciuda vremii rele de afară, oamenii au ieșit deja la vot:

Peste 11.000 de membrii PSD sunt a şteptaţi astăzi la vot în judeţul Cluj. 83 de secţii au fost organizate aici, trei în Cluj-Napoca şi câte una în celelalte localităţi.

Şi social-democraţii din Timiş îşi aleg liderul. În judeţ sunt 10.000 de membri de partid.  

13.500 de membri PSD sunt aşteptaţi și în judeţul Iaşi să-şi aleagă preşedintele. Iar în Vaslui, sunt chemaţi să-şi exprime opţiunea faţă de singurul candidat 14.000 de social-democraţi. Conducerile organizaţiilor din cele două judeţe mizează pe o prezenţă masivă la vot, peste 90 la sută, cu atât mai mult cu cât Moldova constituie în mod tradițional un bazin electoral pentru PSD.


Alegerile interne din PSD au fost pregătite cu zile înainte. Cu tot efortul depus de membrii social-democraţi, care au pus personal umărul la treabă, pregătirile s-au întins până în ultima zi. Sâmbătă, în multe secţii de vot din ţară încă era agitaţie mare.

 „....Aşa.....un pix.....aaa...e bun şi ăsta cu Geoană ....”

La Pechea, în judeţul Galaţi, urnele sunt la Autogară. Secţia de vot e amplasată chiar în centrul satului. În plus, acolo e şi biroul unui senator PSD. Parlamentarul se implică personal în pregătiri.

Ia dă, mă, la mine. Ţineţi voi, amândoi! Nu neapărat. Gigi, dă-te mai încoace, ca să am loc să pun şi acolo!”

Rămâne cam lărguţ. Lasă, mă, că îl pun eu pe Nicu să se ocupe. Da' lasă, să se mai elibereze un pic”.

Alt judeţ, acelaşi scenariu. În Dolj, social-democraţii se gândesc nu doar la mobilier şi spaţii pentru vot, ci şi la strategii de imagine. Urnele nu pot sta oriunde.

E ok să rămână urna acolo, că e asta cu partidul în spate, şi punem mesele comisiei aici”.

Şi ca să cheltuiască puţini bani, căci partidul are multe datorii, pun mâna la treabă chiar membrii de partid.

În unele localităţi din Constanţa, nu vin oamenii la urne, vin urnele la ei acasă. Aşa nu vor mai avea nicio scuză să nu voteze. În Independenţa şi în localităţile care aparţin de comună, scrutinul se va desfăşura cu urna mobilă.

Cristea Gâscan, şeful organizaţiei PSD Independenţa, explică: „Am avut mai înainte şedinţa comisiei electorale locale în care am stabilit o altă modalitate de a vota, adică să ne deplasăm, biroul electoral să se deplaseze după un anumit program în fiecare sat având în vedere vremea de afară şi prognoza”.

La Baia de Arieş secţia de votare a fost amenajată chiar în casa viceprimarului. Social-democratul, care e şi preşedintele organizaţiei locale, s-a trezit dis-de-dimineaţă, a chemat în ajutor un amic şi, după un plan bine pus la punct, au început să aranjeze camera pentru ca totul să fie perfect.

Ştii cum m-am gândit să facem?....aici e livingul...aici să stea comisia, buletinele de vot pe masă, listele pe masă, vine omul semnează, aici votează şi urna o punem acolo...şi adu trandafirii....să se vadă că suntem PSD-işti ....aşa.....un pix.....aaa...e bun şi ăsta cu Geoană ....”

Preşedintele filialei şi-a pus casa şi trandafirii la dispoziţie pentru că partidul a rămas fără sediu.

Ce nu facem noi pentru partid??? Primul lucru când a venit PDL-ul la putere, ne-a vândut sediul şi fiind şi timpul mai ploios, mai urât, ne-am gândit că aici e căldură, e bine, spaţiu există şi e zonă centrală şi nu e mare deranj”, spune Silviu Mârzan, preşedintele organizaţiei PSD Baia de Arieş.

PSD a organizat astfel de secţii de vot până şi în cătune, ca niciun social-democrat să nu poată spune că efortul depus pentru a vota a fost prea mare.

Citiți și:

Alegeri cu un singur candidat. 530.000 de membri PSD sunt așteptați la urne
DOCUMENTAR Digi24. Dinastia PSD
Partidul care nu iartă eșecul
PSD, de la Victor Ponta la Liviu Dragnea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...