Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că social-democraţii vor aştepta motivarea CCR în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea modificărilor aduse infracţiunilor de abuz în serviciu şi vor acţiona în consecinţă.
„Acest articol, care se pare că este cea mai importantă problemă din istoria României, în legătură cu acest subiect noi aşteptăm, ca de obicei, motivarea Curţii Constituţionale. Vom vedea o motivare a Curţii Constituţionale, după care putem discuta”, a precizat Liviu Dragnea joi, la finalul BPN al PSD, întrebat dacă social-democraţii vor avea o altă propunere în ceea ce priveşte articolul din legislaţia penală referitor la definirea abuzului în serviciu, după decizia CCR.
Fiind întrebat dacă PSD va veni cu o altă abordare legată de Codul penal după discuţiile de la Cotroceni, liderul social-democraţilor a spus: „Nu au legătură întâlnirile de ieri de la Palatul Cotroceni cu procedura de dezbatere şi de reanalizare a Codului de procedură penală sau a Codului penal”.
„Noi vom face ceea ce spune Curtea Constituţională în motivare. Este instituţia supremă în ceea ce priveşte controlul constituţionalităţii, suntem obligaţi să respectăm aceste decizii”, a spus Dragnea, întrebat dacă vor fi rescrise de la zero acele modificări aduse Codurilor penale, aşa cum recomandă Comisia de la Veneţia.
Întrebat dacă, în opinia sa, este o „lovitură” pentru partid decizia CCR privind abuzul în serviciu, preşedintele PSD a afirmat: „Nu, dimpotrivă, eu cred că abuzul în serviciu trebuie extins ca să fie o lovitură pentru toată lumea, adică să poţi să intri în puşcărie şi dacă strănuţi în spaţiul public, pentru că produci un prejudiciu unui alt seamăn”.
Curtea Constituţională a României a admis parţial, joi, sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, PNL, PMP şi USR privind modificările aduse Codului penal şi Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Potrivit surselor citate, judecătorii au stabilit, printre altele, că modificările aduse infracţiunilor de abuz în serviciu şi trafic de influenţă sunt neconstituţionale şi au respins contestaţiile cu privire la abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu.
Sursa: Digi24, Agerpres