Aleşii locali vor putea lucra în sectorul privat. Cu o condiţie, însă: activitatea desfăşurată nu trebuie să aibă legătură directă cu funcţia publică pe care o deţin. Proiectul care permite acest lucru a fost adoptat cu 196 de voturi „pentru” şi 59 „împotrivă” şi va merge, pentru promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.
Legea adoptată de parlamentari le dă mână liberă aleşilor locali să-şi vadă nestingheriţi de activităţile private, în paralel cu exercitarea demnităţii publice. Astfel, primarii, viceprimarii şi consilierii locali îşi pot rotunji veniturile fără teamă că ANI i-ar putea acuza de incompatibilitate sau conflict de interese.
Radu Nicolae, deputat PSD: Pentru a aduce oameni profesioniști în administrația locală, trebuie să le dăm voie să-și desfășoare activitățile pe care le desfășurau și înainte de a ajunge în aceste funcții.
Cătălin Rădulescu, deputat PSD: Credeți că un primar care crește oi sau face miere are vreo probblemă cu activitatea primăriei sau că, în timpul său liber, nu poate să facă aceste activități, că trebuie să intre în conflict de interese.
Proiectul a trecut şi cu ajutorul câtorva deputaţi liberali, deşi liderul de grup a anunţat că partidul nu susţine o astfel de lege.
Florin Roman, deputat PNL: Vremea clișeelor în administrație trebuie să treacă și trebuie să înțelegem cu toții că dacă vrem oameni pregătiți, incoruptibili care să aducă bani europeni pe proiecte, trebuie să-i plătim. Nu vă mai uitați la aleșii locali ca și la infractori, sunt oameni aleși, legitimați prin votul cetățenilor.
Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL: Prin această lege se creează un cadru normativ impredictibil, care îi pune în pericol pe primari.
USR şi PMP au votat împotrivă.
Tudor Benga, deputat USR: E o lungă listă de jelanii despre cum, în România, regimul legal al incompatibilităților e mai aspru decât în toată Europa. În aceste țări nu s-a furat ca în codru, cum s-a furat în România.
Marius Paşcan, deputat PMP: Un bun primar nu va avea timp să se ocupe de afaceri personale.
Legea mai prevede şi că incompatibilităţile şi conflictul de interese se prescriu după trei ani pentru cei cu funcţii sau demnităţi publice. Actul normativ merge acum la preşedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.