Lberalii vor ca primarii să fie aleşi după modelul preşedintelui: dacă niciun candidat nu obţine 50% din voturi să fie organizat încă un scrutin.
„Două tururi de scrutin îți oferă posibilitata unei selecții mult mai riguroase. Nu cred că înțelegerile partidelor pot muta pur și simplu voturile dintr-o parte în cealaltă”, spune Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.
Opt parlamentari independenţi fac aceeaşi propunere. Ideea nu este rea, spun cei care dau avize iniţiativelor de acest fel, dar nu este recomandat să modifici legile electorale cu mai puţin de un an înaintea scrutinului. Guvernul, cel care organizează alegerile, nu s-a pronunţat încă.
„Chiar sunt foarte curios dacă guvernul tehnocrat Cioloș vrea să modifice legislația electorală prin ordonanță de urgență, pentru că în Parlament nu putem intra cu asemenea modificări”, spune Liviu Dragnea, președintele PSD.
Tot liberalii vor şi suplimentarea numărului de aleşi pentru Diaspora. Un senator vrea şi el să modifice legea electorală, dar în sens opus: parlamentarii să nu aibă voie să adune mai mult de două mandate. Ideea nu este nouă. A mai apărut acum trei ani şi a fost respinsă. La fel şi limitarea mandatelor primarilor.
Legea finanţării partidelor politice este şi ea în vizor. Doi senatori vor ca partidele să poată închiria spaţiile pe care le deţin nu doar pentru organizarea unor conferinţe.
„Am pornit de la o situaţie existentă în Sibiu. Ei au două spaţii, unul îl folosesc ca şi sediu iar celălalt spaţiu voiau să îl folosească, să organizeze acolo un notariat public”, spune Voinea Florea, senator PSD.
„Eu cred că era neconstituţional ca un proprietar să aibă o restricţie suplimentară”, spune Șerban Nicolae, senator PSD.
Alţi opt neafiliaţi readuc în discuţie reducerea numărului de parlamentari la 300. În 2009, la referendum, peste 88% dintre români au fost „pentru”. Parlamentul nu a pus niciodată în aplicare rezultatul.