2017 a fost plin de tensiuni politice. Iar începutul anului se anunţă la fel, pentru că marile motive de ceartă au rămas. La final de ianuarie, parlamentarii vor să modifice Codul Penal, iar Legile Justiţiei sunt în procedură de contestare. Alte două subiecte fierbinţi aşteaptă deznodământul. Referendumul cerut de Coaliţia pentru Familie şi legea privind statutul Casei Regale.
În a doua parte a lunii ianuarie, Florin Iordache a anunţat că îi va convoca la Parlament pe colegii din comisia specială. Aleşii vor să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală. Printre cele mai importante schimbări ar fi redefinirea abuzului în serviciu.
Sunt şi alte propuneri controversate lansate în spaţiul public, iar cele mai multe îi aparţin lui Cătălin Rădulescu. Deputatul vrea pedepse mai mici pentru fapte de corupţie, arest la domiciliu pentru pedepsele cu închisoare de până la 3 ani și redefinirea acuzației de mită. Florin Iordache a declarat la finalul sesiunii că orice parlamentar e liber să depună amendamente.
Florin Iordache: Nu puteam cenzura nici eu, nici liderul de grup iniţiativa parlamentară a unui coleg. Dar, printr-o dezbatere, le putem modifica.
Cătălin Rădulescu a anunţat că îşi retrage unele dintre iniţiative. Codul Penal trebuie modificat, printre altele, şi pentru a fi pus în acord cu o directivă europeană. Dacă nu o vor face parlamentarii, ministrul Justiţiei a anunţat că se gândeşte la o ordonanţă de urgenţă.
Tudorel Toader: Guvernul este îndreptăţit să dea o OUG pentru transpunerea directivei.
Termenul-limită pentru adoptarea modificărilor este aprilie 2018.
Un alt subiect rămas în suspans în 2017 se referă la pachetul de legi privind justiţia. Acestea au fost atacate la CCR de opoziţie. Mai pot fi contestate şi de către preşedinte când ajung pe masa lui. Aşadar, nimic nu a rămas bătut în cuie.
Aleşii au decis înfiinţarea unei secţii speciale care sa îi ancheteze pe magistraţi, au întărit substanţial autonomia inspecţiei judiciare şi i-au luat preşedintelui multe din atribuţiile privind numirea procurorilor şi judecătorilor şefi. Florin Iordache s-a declarat mulţumit. Călin Popescu Tăriceanu ar fi vrut şi mai multe schimbări.
Referendumul cerut de Coaliţia pentru Familie aşteaptă rezolvare în Parlament. A fost susţinut puternic de PSD. Florin Iordache anunţase, la început de toamnă, că în noiembrie ar putea fi organizat. PSD a făcut pasi înapoi. Legea e la parlament,dar nu a fost adoptată.
Şi statutul Casei Regale este sub semnul întrebării. Premierul a anunţat că nu este de acord ca Palatul Elisabeta să ajungă în proprietatea Familiei Regale. Pot să îl închirieze, spune Mihai Tudose. Călin Popescu Tăriceanu susţine însă că palatul ar trebui să poată fi folosit de Casa Regală, în continuare, fără a da bani statului român.