Legea pensiilor speciale va fi finalizată în maximum două săptămâni, a declarat, luni, liderul PNL Nicolae Ciucă. Fostul premier susține că aceasta este soluţia care trebuie asumată politic pentru ca ţara noastră să poată beneficia de banii din cererea de plată numărul 3 din PNRR.
Nicolae Ciucă a declarat, luni, că legea pensiilor va fi finalizată, la nivelul Legislativului, și a reiterat faptul că același calendar a fost anunțat și de premierul Marcel Ciolacu.
Șeful liberalilor nu a exclus posibilitatea ca actul normativ să fie atacat, din nou, la Curtea Constituţională, după ce îl adoptă Parlamentul.
„Am discutat la finalul săptămânii cu premierul, am discutat şi cu toţi cei care sunt implicaţi în desfăşurarea procedurilor, atât la Guvern cât şi la Parlament. Urmează ca în maxim două săptămâni, aşa cum a anunţat şi premierul, să avem finalizată Legea pensiilor speciale”, a afirmat Nicolae Ciucă, înaintea şedinţei de luni a Biroului Executiv şi Biroului Politic Naţional al PNL.
„Există şi această posibilitate să fie atacată la CCR”, a adăugat Nicolae Ciucă.
În căutarea consensului pe legea pensiilor speciale
Chestionat dacă a fost găsit un consens cu privire la pensiile magistraţilor, liderul PNL a răspuns:
„Aici nu este vorba de opoziţia cuiva sau dacă ne convine sau nu”, a punctat liderul PNL.
„Este o soluţie care trebuie asumată. Ne asumăm politic această soluţie şi mergem cu ea mai departe, trebuie să beneficiem de plăţile din cererea de plată numărul 3. Sunt chestiunile legate de timpii în care se ajunge la colerarea dintre vechimea minimă şi vechimea maximă, timpul, de asemenea, la care se ajungea într-un final în 2045. Este o discuţie pe care urmează să o finalizăm, nu s-a luat decizia finală pe această speţă şi, eu aşa cum am văzut, există disponibilitate din partea tuturor instituţiilor, o vom rezolva”, a mai precizat Ciucă.
Fostul premier nu a exclus posibilitatea ca legea să fie din nou atacată la Curtea Constituţională.
Guvernul, presat să închidă și acest jalon
Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu declara recent, la Interviurile Digi24.ro, că Guvernul e presat de timp și trebuie să vină cu o formă finală, pentru a nu pierde 1,4 miliarde de euro din următoarea tranșă PNRR.
„Noi până la 1 noiembrie trebuie să avem tot procesul parlamentar închis, cu tot cu decizia CCR. Suntem un pic presaţi de timp. Dacă nu închidem acest jalon, vom depune fără închiderea acestui jalon, iar România va pierde 1,4 miliarde de euro. Poți să rezolvi și după 1 noiembrie, că ai șase luni. Oricum, plățile se fac în lunile februarie, martie”, a mai arătat Ciolacu.
Curtea Constituţională a publicat, în 7 august, pe site-ul instituţiei, motivarea deciziei prin care a admis parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind pensiile speciale.
Legea urmează să fie modificată din nou de către Parlament pentru ca actul normativ să fie pus în acord cu decizia CCR.
Printre altele, judecătorii Curţii precizau că nu pot fi făcute modificări ale spectrului remodelării elementelor definitorii ale dreptului la pensie deja exercitat şi anume pensie aflată în plată, deoarece acest lucru „afectează integritatea şi substanţa acestuia şi pune sub semnul îndoielii încrederea cetăţeanului în stat şi în activitatea de legiferare”.
Editor : C.I.