Video Legea pensiilor speciale, aprobată cu scandal în comisii la Senat. „Cine mai vine să moară pentru salariul minim pe economie?”

Data actualizării: Data publicării:
comisii reunite in senat discuta proiectul de lege al pensiilor speciiale
Comisiile juridică, de apărare şi de muncă din Senat au adoptat un raport de admitere la proiectul de lege privind pensiile speciale. Foto: Digi24

Comisiile juridică, de apărare şi de muncă din Senat au adoptat un raport de admitere la proiectul de lege privind pensiile speciale. Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit progresiv de până la 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei. Dezbaterea a fost aprinsă. Chiar dacă noile propuneri ale Coaliției tot nu îndeplinesc cerințele Comisiei Europene, reprezentanții categoriilor cu pensii speciale au criticat măsurile propuse. Cei mai vocali au fost militarii și reprezentanții angajaților din penitenciare.

„Cine mai vine să moară pentru salariul minim pe economie în poliție sau aramată? Pe cine mobilizați să lupte cu Putin? Pe dvs? Vă atrag atenția că se calcă în picioare tratatul de aderare la NATO. Suntem armată NATO. Suntem poliție NATO. Cu cine vreți să ne înlocuiți? Tăiați pensiile că să plătiți de 16 ori mai mult un străin? Unde se duc banii ăștia? Noi avem o glumă, omorâți-ne pe toți în noaptea asta și nu veți lua un leu din banii de pensii militare. Vor fi folosiți în continuare pentru achiziția de Pirania care nu trec râurile pentru că nu au abilitate, care nu urcă dealurile și munții, în timp ce ale noastre sunt perfecte. Aveți de-a face cu un domeniu total necunoscut”, a spus colonelul în rezervă Mircea Dogaru.

„Nu vă bateți joc de militari, pentru că dacă vă bateți joc de militari, polițiști, aceștia vor pleca, profesioniști nu vor mai veni, pentru că e mai convenabil să fii șofer de TIR peste hotare decât agent la noi. Și atunci ce se va alege de țara asta? Străzile vor fi ocupate cu infractori”, a spus Cosmin Dorobanțu, președintele sindicatelor din administrația penitenciarelor.

Nemulțumiți au fost și parlamentarii USR.

„Vă înţeleg poziţia extrem de ingrată, trebuie să reprezentaţi o coaliţie de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este şi angajat al guvernului, este şi pensionar de lux”, a spus senatorul USR Ştefan Pălărie.

„Vedem o zgârietură superficială a acestor privilegii, cu tot felul de acrobaţii, de impozitare a unei bucăţele care depăşeşte o anumită sumă şi o anumită plafonare, dar nu de eliminare a luxului, a privilegiului şi nici măcar de trecere pe principiul contributivităţii”, a adăugat el Pălărie.

Replica a venit de la liberalul Virgil Guran, care a spus că „pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale”.

„Am văzut o afirmaţie legată de premierul Ciucă, premierul Ciucă are pensie de serviciu. Specială e interpretată de USR, că la USR totul e special”, a adăugat el.

„Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reţinem un lucru: în armată, în sistemul de apărare, interne, există următorul principiu, pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituţii, nu din bugetul asigurărilor de stat”, a precizat Guran.

„Vorbesc foarte mult de armată cei care nici nu au făcut Armata, măcar alea şase luni. Eu cred că nu ar trebui să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual. Ne dăm seama că sistemul de apărare este extrem de important pentru o ţară. Trebuie să îi tratăm cu respect. De exemplu, la MApN, pensia medie ste de 4.000 de lei, aşa că nu putem vorbi de pensie specială, este pensie de subzistenţă la momentul de faţă”, a mai spus Guran.

Ce amendamente au fost aprobate în comisie

Unul din amendamentele aprobate în comisii, depus de coaliţia de guvernare, spune că nicio pensie nu va depăşi veniturile din timpul activităţii.

De asemenea, se introduce un impozit progresiv de până la 15%. Astfel, venitul sub 2.000 de lei nu va fi impozitat, pentru pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei se va aplica un impozit de 10% aplicat diferenței de 4.000 de lei, iar pentru pensiile care depășesc 6.000 de lei se va aplica un impozit de 15%.

Pensiile speciale se vor indexa anual cu rata inflaţiei.

În plus, nu se va mai permite cumulul pensiilor speciale, dacă cineva a activat în două sisteme speciale, iar în cazul pensiilor din Apărare se elimină cinci sporuri din baza de calcul pentru pensie.

Proiectul trebuie aprobat acum de plenul Senatului.

Amendamentele adoptate în comisii pot fi consultate AICI.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...