Camera Deputaţilor a dezbătut luni așa-numitul proiect al „legii fugarilor”, care prevede modificări la Codul penal, în sensul în care persoanele condamnate definitiv, care în 7 zile nu se prezintă pentru a fi pusă în executare pedeapsa, vor avea pedeapsa suplimentară între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare. Deputaţii vor vota această iniţiativă legislativă a Guvernului, în plenul de miercuri, de la ora 11.30. Senatul a adoptat deja acest proiect, iar Camera Deputaților e for decizional, informează news.ro.
„O lege bună, necesară, susţinută de Guvern, mai ales în contextul în care unii condamnaţi găsesc diferite tertipuri pentru a nu-şi executa pedepsele în penitenciarele din România. E frustrant să vezi cum unii încercă să scape de pedeapsă dată de o instanţă din ţară”, a declarat ministra Justiţiei Alina Gorghiu.
„Fugarii vor fi mai aspru pedepsiţi! Astăzi a fost dezbătut de Camera Deputaţilor, cameră decizională, proiectul de lege privind evadarea, iniţiat de Ministerul Justiţiei. După ce va intra în vigoare legea, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, anume între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare. O lege bună, necesară, susţinută de Guvern, mai ales în contextul în care unii condamnaţi găsesc diferite tertipuri pentru a nu-şi executa pedepsele în penitenciarele din România. E frustrant să vezi cum unii încercă să scape de pedeapsă dată de o instanţă din ţară”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.
Gorghiu a adăugat că această lege i se va aplica şi condamnatului fugar Cătălin Cherecheş, cât şi oricărui alt fugar, indiferent de numele acestuia.
„Cel mai recent exemplu este Cătălin Cherecheş. Pentru că mulţi m-aţi întrebat, vă spun că legea i se va aplica atât condamnatului fugar Cherecheş, cât şi oricărui fugar (indiferent de numele lui) care, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a legii sau de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, după caz, nu se va prezenta la organele competente pentru a începe executarea pedepsei”, a mai explicat Gorghiu.
Aceasta a mai spus că va depune toate eforturile, în limita atribuţiilor ca ministră a Justiţiei, pentru a aduce fugarii înapoi în România.
„Ca ministră a Justiţiei, rămân preocupată de tema fugarilor şi, în limita atribuţiilor, voi depune toate eforturile pentru a-i aduce înapoi în România. Îmi doresc ca toate instituţiile statului să se implice, în limita competenţelor legale, în acest efort. Cooperarea judiciară internaţională în materie penală este esenţială în activitatea Ministerului Justiţiei, mai ales în procedurile de extrădare/executare a mandatelor europene de arestare”, a concluzionat Alina Gorghiu.
Acest proiect de lege care aduce modificări la Codul penal este înregistrat în procedură de urgenţă în Parlament şi a fost adoptat de către Senat, pe 23 octombrie, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor va fi decizional.
Editor : M.L.