Aleşii locali pot face parte din Consiliile de Administraţie ale regiilor autonome sau societăţilor comerciale de interes local. Primarii au primit undă verde de la deputaţi, care au votat legea ce schimbă regimul incompatibilităţilor.
Proiectul a fost susţinut de toate partidele politice. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că actuala lege poate genera confuzii şi că aleşii locali nu pot gestiona corect treburile comunităţii dacă nu fac parte din adunările generale ale societăţilor de interes local sau naţional.
Este vorba, de exemplu, despre regiile de apă și canal.
Cele mai multe cazuri de incompatibilitate înregistrate în rândul aleşilor locali au vizat fix această problemă.
Acest articol de lege a ajuns și la Curtea Constituțională, iar judecătorii CCR au decis că este constituțional.
Printre cei şapte semnatari ai iniţiativei se numără chiar preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.
Agenţia Naţională de Integritate nu este de acord cu modificările şi spune că acestea pun în pericol toate deciziile date anterior în această speţă. În plus, imaginea României va fi afectată în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin MCV, mai spun reprezentanţii ANI.
„Dacă această propunere legislativă ar fi adoptată, există posibilitatea ca toate rapoartele de evaluare, întocmite de ANI şi prin care s-a reţinut astfel de situaţii de incompatibilitate să fie anulate de instanţele de judecată. Propunerea legislativă nu corespunde obligaţiilor asumate de autorităţile statului în lupta împotriva corupţiei instituţionalizate, va afecta negativ imaginea României în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin mecanismul MCV, cu efecte negative referitor la absorbţia fondurilor europene”, se precizează într-un răspuns al ANI pentru Digi24, din data de 20 septembrie.