Amânarea este arma de care parlamentarii par să abuzeze în ultima perioadă. Înainte de a-şi asuma anumite proiecte controversate, senatorii şi deputaţii îşi acordă mai mult timp de gândire. Unele dintre proiecte sunt amânate la nesfârşit, în special în comisiile de specialitate. Iar în unele cazuri, aleşii se răzgândesc chiar în ziua în care ar trebuie să le voteze. Analiştii politici pun tergiversările din ultima perioadă pe lecţia învăţată după Ordonanţa 13.
Legea grațierii, care a scos oamenii în stradă după ce senatorul Şerban Nicolae a depus amendamente care vizau şi graţierea unor fapte de corupţie, trebuia dezbătută pe 7 şi 21 martie. Discuţiile, însă, s-au amânat. Ultima oară, la cererea expresă a ministrului Justiției.
„Proiectul de lege în forma iniţială nu reprezintă soluția miracol, minune, care să rezolve problemele din penitenciare. Dacă ar fi după mine, ca ministru al justiţiei, consider că ar fi utilă și necesară o amânare a dezbaterii, să venim din urmă cu celelalte măsuri complemetare care să rezolve problema penitenciarelor”, a spus Tudorel Toader, ministrul Justiției.
Nu e singurul proiect controversat amânat sistematic la aceeaşi comisie. La fel păţeşte şi proiectul lui Călin Popescu Tăriceanu care prevede ca preşedintele ţării şi ministrul Justiţiei să fie scoşi din mecanismul de numire a şefilor din Justiţie.
„Am şi spus de ce am amânat. Am solicitat de la CSM un punct de vedere şi de la Ministerul Justiției. Vom vedea ce e de făcut, dar asta nu înseamnă că ne grăbim cu o legiferare care ar putea să intre în contradicţie cu ceea ce se lucrează deja la Ministerul Justiției”, a spus senatorul PSD Șerban Nicolae.
Una dintre promisiunile din campanie, revizuirea Constituţiei pentru a se stipula clar că familia este uniunea dintre un bărbat şi o femeie, este pusă şi ea pe pauză. Deşi era la un pas de a primi votul deputaţilor pentru a merge apoi la senatori, parlamentarii s-au răzgândit în ultimul moment.
„Dacă am fi forţat astăzi să băgam la vot, ar fi fost descoperit un viciu. Am găsit soluția cea mai bună, retrimitere la birourile permanente”, a spus Marcel Ciolacu, deputat PSD.
„La cum am văzut acţionând majoritatea parlamentară în cazuri delicate şi în cazuri în care scoteau la iveală duplicitatea mesajului din campanie, foarte posibil ca şi această iniţiativă să fie îngropată de majoritatea parlamentară”, a spus Raluca Turcan, președinte interimar PNL.
Cazul Eugen Bejinariu a atins însă recordul amânărilor. DNA asteaptă ca Parlamentul să voteze cererea de urmărire penală pe numele deputatului încă de anul trecut.
Analiştii politici spun că strategia amânării este tot mai des folosită în ultima perioadă şi pentru că politicienii sunt mai precauţi după fenomenul Ordonanței 13.
„Predomină testări ale situației, încercări de a propune teme colaterale care toate să conveargă spre ceea ce se urmăreşte, apoi fendări laterale, renunțări, amânari, tehnica tegiversării şi a paşilor când înainte, când înapoi”, a spus Bogdan Lefter, analist politic.
Ultima amânare a fost în cazul proiectului care prevedea reducerea cu trei zile a pedepsei deţinuţilor care au petrecut 30 de zile în condiţii necorespunzătoare de detenţie. Deputaţii jurişti au amânat discuţiile pentru următoarea şedinţă.