Lazăr: Raportul lui Toader, colaj de detractări publice. Numitorul comun: instrumentarea dosarului „10 august 2018”

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar declaratie revocare inquam george calin 20181024201111_IMG_3093-01-01
Foto: Inquam Photos/George Călin

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a catalogat luni, la CSM, raportul ministrului Justiţiei privind revocarea sa din funcţie drept „un colaj de detractări publice care au un numitor comun: instrumentarea ordonanţei 10 august 2018”. Șeful Ministerului Public a cerut CSM să dea un aviz negativ cererii privind revocarea sa din funcţie, argumentând că demersul lui Tudorel Toader este unul nelegal.

augustin lazar declaratie revocare inquam george calin 20181024201111_IMG_3093-01-01
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

„Asistăm la un eseu care nu este juridic, este un colaj de detractări publice la adresa procurorului general. (...) Detractări publice care au toate un numitor comun pe care îl veţi găsi la un punct în acest document numit raport de evaluare şi care se numeşe instrumentarea dosarului 10 august 2018”, a afirmat Augustin Lazăr, luni, în faţa membrilor Secţiei pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, înainte ca acest for să emit un aviz consultativ privind revocarea sa din funcţie.

Procurorul general a catalogat invocarea acestui dosar în raportul de evaluare drept o ingerinţă a ministrului justiţiei. 

„Unul dintre motivele pentru care a fost iniţiată procedura de revocare este instrumentarea anchetei privind modalitatea de intervenţie a jandarmilor în timpul protestelor din 10 august. Se poate lesne deduce că invocarea acestui motiv de revocare constituie în realitate o ingerinţă în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale. Domnul ministru mi-a spus că într-o cauză în care Curtea Constituţională a apreciat că există un conflict de natură juridică, între DNA, o direcţie a Ministerului Public, procurorul general ar fi trebuit nu să fie atent pentru viitor la cauze similare, să nu se mai producă, ci să-şi dea demisia imediat. Ce ar fi trebuit să facă ministrul Justiţiei ne întrebăm după ce a avut o ingerinţă atât de nepermisă care este citată nu numai în lege, ci şi în decizia 358 din 2018 a CCR, ministrul nu are niciun fel de atribuţii judiciare să se comporte ca o instanţă de control judiciar. Domnul ministru ce a făcut: asta a vrut să vadă, dacă în mod corect am preluat dosarul şi dacă în mod corect îl instrumentăm”, a mai afirmat Augustin Lazăr.

Procurorul general le-a mai spus membrilor CSM că în urma controlului efectuat de Inspecţia Judiciară s-a constatat că nu a existat „nicio disfuncţie” în activitatea Parchetului Genetral.

„Nu a relevat nicio problemă până când s-au încins lucrurile cu dosarul 10 august”, a precizat Lazăr.

Acesta a susținut și că ministrul Justiţiei nu are atribuţiile legale pentru a cere revocarea sa din funcţie. „Putem face două observaţii: domnul ministru al Justiţiei şi-a arogat în mod abuziv calitatea de instanţă disciplinară, dar una care acuză, instrumentează fără probe şi în care apărarea nu este posibilă. Eu am aşteptat în cele două luni să mă întrebe domnul ministru de anumite chestiuni dacă vrea să facă o evaluare obiectivă”, a mai spus Augustin Lazăr. 

Lazăr a afirmat că ordonanţa privind clasarea dosarului lui Klaus Iohannis este un exemplu despre modul în care a fost realizat raportul, pe care l-a catalogat drept „detractări publice colportate de anumiţi politicieni pe care domnia sa le-a adunat într-un colaj şi le prezintă aici”. 

Lazăr a făcut trimitere la documente ale Forului Procurorilor de la Roma, rapoarte MCV, ale Comisiei de la Veneţia în care se vorbeşte despre independenţa profesională a procurorilor, în acest context procurorul general declarând: „Domnul ministru ne duce cu gândul la acum câteva zeci de ani şi vrea să ne sugereze că procurorul trebuie să ia lumină de la MJ, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei nu face un minim efort de cooperare loială cu noi. Suntem totuşi în mileniul III”.

Lazăr a mai precizat că Ministerul Public „nu e vechea procuratură”. 

„Şi în România trebuie să se poată face dreptate chiar şi unui magistrat şi mă simt foarte trist să aflu că orice acţiune aş întreprinde oriunde m-aş duce există o mare conspiraţie. Nu mă aşteptam de la ministrul de Justţie al ţării mele la o asemenea poziţie, cu atât mai mult cu cât e profesor universitar şi mă aşetptam la o anumită conduită decentă”, a mai afirmat Lazăr.

Referindu-se la criticile pe care i le-a adus ministrul Justiţiei cu privire la faptul că a depus o contestaţie în instanţă la Alba Iulia şi nu la Bucureşti, Augustin Lazăr a spus : „Nu mă îndoiesc că domnul ministru a consultat legea şi a văzut că la domiciliul persoanei se depune”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...