La patru luni după ce liberalii au renunţat la candidatura lui pentru Primăria Bucureştiului, liderul mişcărilor studenţeşti din anii 90 vrea să fie senator. Marian Munteanu a înfiinţat un partid politic care să îl ducă acolo şi ştie ce vrea de la alegători.
„O prezenţă semnificativă, un procent care să fie undeva nu ştiu, 8,10, 12, 13 la sută. Ne va permite să implusionăm activitatea Parlamentului”, spune Marian Munteanu, fondator al „Alianţei Noastre”.
Tot în alegerile locale din 5 iunie îşi are obârşia şi Uniunea Salvaţi România. Clasat al doilea în preferinţele bucureştenilor, Nicuşor Dan transformă USB în USR şi vrea să aibă un cuvânt de spus după parlamentare.
„Vrem foarte mult ca numirea Guvernului să depindă de mandatele noastre în Parlament. Şi vrem ca să fim o sperietoare pentru Guvern”, a declarat Nicuşor Dan, fondator al Uniunii Salvaţi România
Partidul M10, creat de Monica Macovei, se vede alternativa sigură la partidele tradiţionale.
„Ne interesează să ajungem la acel electorat care nu iese la vot, pentru că nu mai vede că ar putea avea încredere în nimeni. Undeva peste 5, 7 la sută, acesta este scorul pe care ni-l propunem”, spune Ioana Constantin, preşedintele M10.
Politicienii cu state mai vechi au planuri mai mari.
„Obiectivul este între 15 şi 20 de procente, pentru toamnă. Cel mai bun profil de premier sunt eu”, a declarat Traian Băsescu, preşedintele PMP.
La alegerile generale din decembrie se revine la votul proporţional pe liste, iar legile au fost schimbate astfel încât Parlamentul să fie mai suplu.