Foto Facebook
"Pe prevederile din Codul de etică și pe situația actuală a lui Victor Ponta nu există această posibilitate (de a nu se regăsi pe lista candidaților PSD — n.r.). Am auzit ce a apărut în presă și resping categoric această observație. Nu este într-una dintre aceste situații Victor Ponta (hotărâre judecătorească pentru fapte de evaziune fiscală sau plagiat — n.r.). (...) Dacă va dori să candideze, da (se va regăsi pe listele PSD — n.r.). Eu sper că da (va candida — n.r.)", a declarat Liviu Dragnea, la finalul ședinței CExN a PSD.
El fusese întrebat dacă există posibilitatea ca Victor Ponta să nu se regăsească pe lista candidaților partidului pentru viitoarele alegeri parlamentare, avându-se în vedere că, potrivit Comisiei de Etică a Universității București, acesta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.
Dragnea a adăugat că documentul care stabilește criteriile de conduită și integritate pe care trebuie să le îndeplinească candidații PSD în alegeri nu a fost realizat "pentru Victor Ponta".
"Acest cod de conduită nu a fost făcut nici pentru mine, nici pentru Victor Ponta. A fost făcut pentru PSD", a precizat liderul social-democrat, citat de Agerpres.
Liviu Dragnea a explicat, totodată, că în Codul de etică și conduită al membrilor PSD nu a fost inclus și criteriul traseismului politic fiindcă este "o prostie", întrucât partidul nu intenționează să propună "niciun candidat de genul ăsta".
Social-democrații au aprobat, miercuri, Codul de etică și conduită al membrilor PSD, document care stabilește situațiile în care candidaților la ocuparea unor funcții politice sau administrative alese sau numite li se poate retrage susținerea politică.
Potrivit documentului transmis AGERPRES, în Codul de etică se stipulează că nu vor avea susținerea PSD persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală, au fost trimise în judecată sau s-a pronunțat împotriva lor o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență.
O altă situație de retragere a sprijinului politic se referă la persoanele care se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracțiune.
Același tratament se aplică și celor care: au deținut funcții în organele de conducere la nivel central și județean ale PCR, UTC sau UASCR; au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni; au avut atitudini și declarații extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naționalitate; au fost membri sau colaboratori ai fostei Securități, ca poliție politică sau au fost dovediți ofițeri acoperiți.
Nici cei care înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local al comunității în care candidează sau au relații comerciale cu instituția pentru care candidează sau cu instituțiile din subordinea acesteia nu vor mai beneficia de sprijinul politic al partidului.
O altă situație în care PSD nu va asigura sprijin politic unui posibil candidat la o funcție publică aleasă sau numită se referă la persoanele care "au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească".
Totodată, celor care "se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive privind incompatibilități sau conflict de interese" sau "au completat în fals sau cu omisiuni declarațiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanței" li se va retrage sprijinul politic al PSD.