„Am petrecut un timp foarte constructiv, în care am discutat despre parteneriatul strategic dintre Statele Unite cu România, ceea ce avem de făcut în continuare împreună Guvernul României, Parlamentul, pentru a întări acest parteneriat. L-am asigurat pe preşedinte că sunt gata să lucrez împreună cu premierul Tudose şi cu noul guvern. A fost o oră fructoasă, dar şi tristă, pentru că domnul Thompson va pleca din România mâine. Am fost onorat să discut cu domnul Dragnea despre aceste oportunităţi”, a afirmat, joi, Hans Klemm, citat de News.ro.
Întrebat dacă a discutat cu Liviu Dragnea despre noile măsuri economice anunţate de Guvernul Tudose, precum impozitul pe cifra de afaceri, ambasadorul american a spus: „Da, am discutat despre relaţiile noastre în domeniul securităţii, despre dimensiunea economică a parteneriatului nostru care poate fi afectat prin noile măsuri”.
Chestionat în continuare dacă România este, în prezent, un mediu atractiv pentru investitori, Hans Klemm a răspuns afirmativ. „În acest moment da, dar noul guvern trebuie să facă totul să menţină această atractivitate. Şi, aşa cum am spus (pe 4 iulie - n.r.), stabilitatea, predictibilitatea şi transparenţa sunt importante şi consultarea cu oamenii de afaceri străini, cu investitorii sunt importante pentru a menţine această atractivitate”, a completat ambasadorul Klemm.
De asemenea, întrebat dacă este îngrijorat de această situaţie, diplomatul american a răspuns negativ, explicând că nu îi place să vorbească despre situaţii ipotetice.
„Nu în acest moment, dar nu-mi place să vorbesc despre situaţii ipotetice, dar este foarte important ca guvernul să trimită semnale corecte companiilor americane şi celorlalţi investitori străini”, a precizat Hans Klemm.
Chestionat dacă schimbările făcute asupra taxării companiilor sunt în regulă sau nu şi dacă ar trebuit să schimbăm ceva sau să rămânem pe linia de acum, ambasadorul a reiterat faptul că trebuie să existe transparenţă şi consultări cu toate companiile. „Guvernele din toată lumea, inclusiv guvernul meu, întotdeauna iau in calcul schimbări în politicile economice, fiscale, dar acest lucru trebuie făcut cu consultarea părţilor interesate, cu oamenii de afaceri, cu investitorii”, a completat oficialul american.
Întrebat dacă dimensiunea economică a parteneriatului dintre România şi SUA poate fi afectată de aceste măsuri, Klemm a spus că „depinde care sunt măsurile”, dar, „potenţial, da”.
Tot joi, oficialul american a explicat că își menține încrederea în activitatea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în condițiile în care a existat și o analiză a autorităților din România.