Klaus Iohannis, mesaj de Ziua NATO în România

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis tribuna presidency

Alocarea a 2% din PIB pentru apărare reprezintă o garanţie pentru întărirea poziţiei României în cadrul NATO, spune președintele Klaus Ioahannis într-un mesaj transmis cu ocazia marcării Zilei NATO în România.

klaus iohannis tribuna presidency

România va rămâne alături de structura de securitate nord-atlantică în teatrele de operaţii, în structurile de comandă şi centrele de pregătire, spune şeful statului în mesajul său.

Preşedintele va merge, luna viitoare, la reuniunea la nivel înalt a Alianţei Nord Atlantice care se va desfăşura la Bruxelles. Şefii de stat şi de Guvern ai ţărilor membre vor face o evaluare a progreselor înregistrate în ultimul an în domeniul securităţii.

La 29 martie 2004, România a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO.

Mesajul președintelui - text integral:

„Astăzi, 2 aprilie 2017, sărbătorim, ca în fiecare primă duminică a lunii aprilie, «Ziua NATO în România». 

Momentul marchează aderarea țării noastre la cea mai puternică alianță politico-militară din istorie și la o comunitate de valori și principii, dintre care se disting respectul față de democrație și statul de drept.

Astfel, de aproape un deceniu și jumătate, cetățenii români se bucură de cele mai puternice garanții de securitate și apărare din istoria noastră națională modernă.

Pentru România, NATO a devenit parte a identității noastre ca națiune și, în același timp, calea de materializare a intereselor naționale de securitate. Alianța a oferit României democratice șansa de a-și valida ireversibil vocația democratică și pro-occidentală. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii noastre externe, iar construcţia României puternice în Europa şi în lume este strâns legată de acestea.

Apărarea colectivă aliată înseamnă, astăzi, mai mult decât oricând, conștientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat.

Alianța Nord-Atlantică se adaptează continuu la provocările și amenințările pe care mediul de securitate le generează permanent, fiind capabilă să-și conserve valorile, idealurile și misiunea fundamentală.

La Summitul NATO de anul trecut de la Varșovia, am decis să consolidăm capacitatea noastră de apărare colectivă pe Flancul Estic al Alianței, astfel încât să fim mai bine pregătiţi în a genera simultan descurajarea și apărarea, în paralel cu asigurarea deschiderii către dialog și parteneriate cu statele care împărtășesc valorile și principiile comunității euroatlantice.

Foarte curând, la reuniunea la nivel înalt NATO de la Bruxelles din luna mai a acestui an, vom evalua, împreună cu ceilalți șefi de stat și de guvern din statele membre, progresele din ultimul an și vom urmări îndeaproape consolidarea relației transatlantice în scopul păstrării unui mediu de securitate stabil pentru toți cetățenii noștri.

România va continua să-şi întărească profilul credibil strategic în interiorul NATO. Alocarea, începând cu acest an, a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, cea mai mare creștere bugetară de la aderarea efectivă, garantează faptul că suntem determinaţi să ne respectăm angajamentele recent asumate.

Suntem și vom fi alături de aliații noștri în teatrele de operații, în structurile de comandă și în centrele de pregătire, precum și în structurile politico-militare unde se pun bazele securității colective a tuturor cetățenilor din țările aliate și partenere.

Vom fi acolo pentru a putea spune cu mândrie nu doar că «România este în NATO», ci şi că «NATO înseamnă și România». ”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri