Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte din nou cu omologul său american. În doar o jumătate de an, de la învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, Klaus Iohannis s-a văzut cu şeful de la Casa Albă de trei ori deja. Întâlnirea de acum este prilejuită de recepţia pe care Donald Trump o oferă la New York, unde se reunesc liderii statelor parte a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Klaus Iohannis a plecat ieri spre America şi revine în ţară în cinci zile. El va ţine un discurs în cadrul sesiunii de dezbateri generale şi se pregăteşte de întâlniri cu Secretarul General ONU, cu Președintele Adunării Generale, precum și cu omologi din alte state. Klaus Iohannis va participa şi la lansarea unui important raport care promovează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.
Programul vizitei lui iohannis va cuprinde, printre altele, susţinerea discursului naţional în cadrul sesiunii de dezbateri generale a Adunării Generale a ONU, participarea la reuniuni la nivel înalt, organizate de către România împreună cu alte state, precum şi de către Secretariatul ONU, participarea la recepţia oferită de preşedintele SUA, Donald Trump, şefilor de delegaţii care iau parte la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis va avea o serie de întrevederi bilaterale cu Secretarul General ONU, cu preşedintele Adunării Generale, precum şi cu omologi din alte state.
În discursul din plenul Adunării Generale, Preşedintele României va pune accent pe "importanţa unei ordini internaţionale bazate pe principii şi reguli, pe statul de drept la nivel internaţional, pe nevoia întăririi ONU şi adaptării sale la provocările actuale şi va sublinia necesitatea unui răspuns eficient pentru principalele provocări la adresa păcii şi securităţii internaţionale şi din regiunea noastră".
Totodată, în cadrul evenimentului privind Educaţia pentru Pace, organizat de România, cu participarea altor oficiali de rang înalt, preşedintele Iohannis va sublinia rolul pe care îl are educaţia inclusivă şi de calitate pentru toţi în prevenirea conflictelor, a radicalizării tinerilor şi a violenţei, în promovarea tinerilor ca actori esenţiali ai păcii, respectiv importanţa asigurării accesului la educaţie ca drept fundamental al omului şi a educaţiei ca factor de progres în societate, de natură să conducă la atingerea obiectivelor ONU.
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, de asemenea, la un eveniment organizat de Secretariatul ONU, dedicat lansării unui Raport care promovează egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei (Raportul comun HeForShe 10x10x10 Impact Champions). În cadrul acestuia, Preşedintele României va avea o intervenţie în calitatea sa de membru, alături de alţi nouă şefi de state şi de guverne, al primului grup la nivel înalt, iniţiat în 2015, care pledează pentru egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei.
În contextul lansării recente a campaniei pentru ocuparea de către România a unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în mandatul 2020-2021, preşedintele Klaus Iohannis va susţine în cadrul reuniunilor bilaterale şi multilaterale la care va participa importanţa atingerii acestui obiectiv al statului român şi principalele argumente care recomandă ţara noastră în această competiţie.
Iohannis va mai avea întâlniri, în cadrul vizitei în SUA, cu reprezentanţii principalelor organizaţii evreieşti din Statele Unite, precum şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din zona Philadelphia.