Klaus Iohannis, despre propunerea Comisiei Europene: Vorbim de un fel de plafonare a preţului la gaz. E o propunere bună

Data actualizării: Data publicării:
European Union and gas crisis - EU flag over a gas stove
În perioada 20-21 octombrie a avut loc reuniunea liderilor UE, pentru găsirea de soluții la criza prețurilor la energie. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că propunerea Comisiei Europene cu privire la problema preţului ridicat al gazului este bună şi că România agreează noile măsuri.

„Avem de ieri pe masă o propunere a Comisiei Europene, o propunere bună, care conţine inclusiv elemente pe care le-am solicitat şi eu în repetate rânduri. Este un document destul de tehnic şi nu cred că vom intra astăzi în toate detaliile, dar începutul este bun. Vorbim aici de un fel de plafonare a preţului la gaz, dar o plafonare care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariţia unor preţuri exagerat de mari. Avem, în acelaşi timp, un început de reglementare care decuplează piaţa gazului de piaţa electricităţii. Avem o propunere de achiziţii solidare, o platformă de achiziţie comună voluntară pentru gaz. Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor membre pentru a atenua criza energiei”, a spus şeful statului înainte de a participa la reuniunea Consiliului European, potrivit Agerpres.

„Cu prețul gazului – am avut încă de la începutul războiului, chiar și dinainte, fluctuații semnificative la prețul gazului. Aceste fluctuații nu sunt naturale și nu pot fi gestionate foarte bine de economiile europene. Pe de altă parte, suntem conștienți că furnizorii vor dori să vândă gazul la un preț care le permite acoperirea costurilor plus un profit rezonabil. Și atunci acest tunel dinamic, așa a denumit Comisia mecanismul, va face posibile două lucruri. Prețul să nu crească exagerat, deci profitul să nu devină unul astronomic, așa, din speculație. Pe de altă parte, nu va lăsa prețul să scadă așa de mult, ca furnizorii, ca cei care furnizează gazul să nu mai fie interesați în contracte. Deci, practic, este o gestionare a vârfurilor de preț și acest lucru nouă ni se pare bun”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie ca măsurile să fie gândite pentru viitor.

„Nu putem să venim la infinit cu subvenţii, cu măsuri extraordinare. Trebuie să găsim soluţii pentru a avea energie suficientă disponibilă şi la preţuri pe care populaţia şi industria le pot plăti. Asta înseamnă diversificare, asta înseamnă energie verde, asta înseamnă resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră, şi asta înseamnă o interconectare mult, mult mai bună între statele membre decât cea pe care o avem acum”, a spus Iohannis.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...