În primele zile ale noului an, preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, mai des decât o făcea de obicei, la toate temele de dezbatere publică, mai ales cele declanşate de noua putere. Este vorba despre contestaţia Avocatului Poporului privind persoanele condamnate, despre scandalul celor 10 miliarde de lei care ar lipsi de la buget şi despre dezbaterea privind adoptarea unei legi a amnistiei. În tot acest timp, partidele parlamentare din opoziţie au reacţionat destul de anemic, mai ales că e vacanţă. În schimb, şeful statului a anunţat că va avea ieşiri publice mult mai dese.
„Bună seara! Vă promit că o să ne vedem mai des zilele astea”. Promisiunea a fost făcută de președinte imediat după jurământul noilor miniştri. Discursul preşedintelui a fost presărat cu ironii la adresa acestora şi la adesa lui Liviu Dragnea.
„Domnul președinte Dragnea, aflarăm de la televizor ca sunteți singurul care cunoasteți programul de guvernare din scoarță-n scoarță. Va rog, eu frumos, învățați-i și pe ei!”, a spus Klaus Iohannis, adresându-se liderului PSD și referindu-se la membrii guvernului Grindeanu.
Liviu Dragnea a declarat că nu vrea să alimenteze conflictul cu președintele. Totuși, i-a răspuns. Nu direct, ci ulterior, când se afla într-o emisiune de televiziune.
„Ar fi bine să nu ne mai jucăm nici cu vorbele, nici cu glumiţele, nici cu acţiuni văzute sau nevăzute”, a avertizat Liviu Dragnea.
Adoptarea unei legi a amnistiei, un alt proiect pe jumătate asumat de putere, a fost ferm combătută de preşedinte. Acesta a participat la şedinţa CSM, unde a avut un discurs dur la adresa tentativelor oricui de a pune botniţă justiţiei.
„O lege a amnistiei şi graţierii nu a fost susţinută de noi în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur”, a declarat ministrul justiției, Florin Iordache.
„Dacă ar exista o astfel de inițiativa eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale”, a replicat șeful statului.
De asemenea, săptămâna aceasta Klaus Iohannis a discutat la Cotroceni cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul finanţelor, pe fondul acuzaţiilor conform cărora guvernul Cioloş ar fi lăsat o gaură de 10 miliarde de lei în bugetul pe 2016.
„S-a vehiculat sintagma de gaură la buget. E o sumă care nu s-a realizat din motive pe care trebuie să le explice alții. Cei care au guvernat. Cert e că nu a plecat nimeni cu banii acasă”, a spus președintele.
Cam aici se termină intervenţiile directe ale şefului statului. Restul reacţiilor au venit prin purtătorul său de cuvânt. Una din teme a fost contestaţia Avocatului Poporului privind accesul persoanelor condamnate la funcţii în guvern.
„Veți vedea că sunt argumente beton în sensul soluției pe care o voi da”, declarase Victor Ciorbea, Avocatul Poporului când a anunțat acest demers.
„Președintele României este indignat de acțiunea Avocatului Poporului, președintele Românei este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului dorește să devină util noii majorități politice”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătoarea de cuvânt a Președinției.
Ultima criză în care a intervenit președintele este cea legată de generalul Florian Coldea. Înainte de a fi suspendat din funcția de director-adjunct al SRI, pentru a fi investigat, Coldea a fost chemat la Cotroceni și a avut o discuție cu șeful statului. Am aflat despre aceasta a doua zi, tot prin intermediul purtătorului de cuvânt.