”Discuţiile s-au concentrat asupra dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent asupra cooperării militare şi în domeniul schimbului de informaţii. Au fost discutate, de asemenea, contextul de securitate din regiunea Mării Negre şi evoluţiile privind sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice”, transmite Administraţia Prezidenţială.
Delegaţia americană a apreciat faptul că România se dovedeşte a fi unul dintre cei mai fermi aliaţi ai Statelor Unite în Europa Centrală şi de Est. ”Oficialii SUA au exprimat apreciere pentru comunitatea de intelligence din România şi pentru cooperarea excelentă între serviciile de informaţii ale celor două ţări. Aceştia au mulţumit pentru contribuţia militară a României în diversele teatre de operaţii şi pentru aportul României, prin Baza Deveselu, la dezvoltarea sistemului NATO antirachetă” menţionează preşedinţia.
În cadrul convorbirii, Klaus Iohannis a subliniat importanţa regiunii Mării Negre nu doar pentru România, cât pentru NATO în ansamblu şi a amintit eforturile făcute de către ţara noastră pentru îmbunătăţirea interoperabilităţii armatei române cu structurile Alianţei.
”Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat totodată necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, prezentând avantajele economiei româneşti, aflate în creştere, pentru investitorii americani. În acest context, partea americană a exprimat aprecierea faţă de lupta anti-corupţie din România. De asemenea, Preşedintele României a prezentat, la solicitarea delegaţiei americane, evaluările ţării noastre cu privire la o serie de teme de interes de pe agenda internaţională, precum situaţia din Turcia şi cea din Ucraina”, mai arată Preşedinţia.