KILOMETRUL 0. Europarlamentarii USL vor să ceară întocmirea unui nou raport MCV
Europarlamentarii PSD şi PNL se vor întâlni luni pentru a stabili în ce fel vor contesta documentul.
„Este clar că este un document partizan şi neechilibrat. Avem posibilitatea unei rezoluţii. Avem posibilitatea de a iniţia o dezbatere în Parlamentul European sau de a pune nişte întrebări Comisiei Europene”, a declarat Croina Crețu, europarlamentar PSD.
Reacţia europarlamentarilor USL vine la o zi după ce criticile la adresa raportului, emise de Crin Antonescu, preşedintele Senatului şi co-preşedintele Uniunii. Acesta a cerut ca monitorizarea României să înceteze.
„Comisia vorbește cu totul exagerat și sub inflență partizană, despre campaniile de hărțuire la adresa unor judecători, unor instituții. Este riscant şi nedrept, pentru o țară ca România, ca într-un raport de circulație să se formuleze atât de general așa ceva”, a declarat Crin Antonescu.
Clarificarea Comisiei Europene
Pe lângă criticile din raport, reacţia politicienilor români a fost alimentată şi de o gafă Comisiei. Iniţial, raportul menţiona existenţa a trei miniştri cercetaţi penal în cabinetul Ponta. Ulterior, raportul a fost publicat cu o modificare: doar doi miniştri se află într-o astfel de situaţie. Purtătorul de cuvânt al Comisiei a precizat apoi că a fost vorba despre o clarificare, nu o rectificare.
„Situaţia din România nu s-a schimbat. Dar am considerat că este potrivit să clarificăm două cuvinte din raport, pentru a deveni limpede că vorbim despre cazuri confirmate, în care s-au adus deja acuzaţii”, a declarat Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Raportul de monitorizare pe tema justiţiei critică lipsa de independenţă a magistraţilor. Documentul arată şi faptul că unele funcţii publice importante au fost ocupate de politicieni certaţi cu legea. Raportul mai acuză şi presiuni din partea unor trusturi media la adresa instituţiilor statului.
Renate Weber: Cel mai cel mai superficial raport făcut de Comisia Europeană
Invitată, sâmbătă seara, la emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24, europarlamentarul Renate Weber a spus că USL este îndreptățită să ceară explicații.
„Cred că suntem îndreptăţiţi să cerem Comisiei să ne răspundă la câteva întrebări care ţin de metodologia elaborării acestui raport. Întrebările acestea nu au fost ridicate doar o dată. (...)Nu e normal să-mi ceri să fiu perfect transparent, dar tu, Comisie, să nu dai dovadă de aceeaşi transparență. În opinia mea este sever, dar e cel mai superficial făcut de Comisia Europeană”, a spus Renate Weber. Ea a spus că ar vrea să vadă, de pildă, sursele de informare pe care le are Comisia în România atunci când își elaborează raportul.
Europarlamentarul a apreciat că raportul prezentat miercuri este sever, dar și „cel mai slab și cel mai superficial” făcut până acum de Comisia Europeană.
Weber a subliniat că este „fără precedent” ca raportul să nu fie trimis în prealabil Guvernului României de către Comisia Europeană, înainte de a fi dat publicității.
Citiți și:
Renate Weber este de acord cu Tăriceanu în privința alegerilor interne
Weber: Nu cred că e timp până în toamnă pentru o modificare a Constituției
CNA în raportul MCV. Narcisa Iorga: O soluție ar fi gradualizarea sancțiunilor actualei legi
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News