Vicepremierul României, Kelemen Hunor, lider al UDMR, consideră că România este pregătită să intre în spaţiul Schengen anul viitor, motiv pentru care, până în ultima clipă, trebuie să se facă eforturi pentru a convinge Olanda, ţară care nu este de acord, dar este nevoie şi de căutarea unor parteneri care să ajute în acest sens.
„Eu cred că până în ultima clipă trebuie să încercăm să-i convingem pe olandezi şi trebuie să mai căutăm încă parteneri care ne ajută să-i convingem pe olandezi. Nemţii, francezii pot fi parteneri din acest punct de vedere şi nordicii, până la urmă. Fiindcă noi am îndeplinit criteriile tehnice şi acordul Schengen, intrarea în spaţiul Schengen, vorbeşte despre criterii tehnice. Dacă unii au inventat criterii politice, e un lucru grav. Că noi am acceptat 10-11 ani de zile alte criterii decât cele tehnice este şi mai grav.
Dar, din punct de vedere tehnic, România este pregătită şi trebuie să intre anul viitor în Schengen şi acest lucru îl repet şi îl spun. Diplomaţia funcţionează, ministrul de Externe, ceilalţi colegi îşi fac treaba, dar trebuie să avem parteneri, că s-ar putea să nu fim, singuri, destul de abili să-i convingem pe olandezi”, a declarat Kelemen Hunor, la Europa FM, transmite Agerpres.
Vicepremierul României a reiterat că Franţa şi Germania sunt parteneri care ar putea fi de ajutor, mai ales că atât preşedintele Macron cât şi cancelarul Sholtz au spus că susţin intrarea României în Schengen, acest lucru fiind, în opinia lui Kelemen, în interesul tuturor.
Liderul UDMR a punctat că, pe lângă faptul că România a demonstrat că poate asigura securitatea graniţelor externe ale Uniunii Europene, este nevoie şi de o poveste de succes, în condiţiile în care euroscepticismul este în creştere, în toate ţările UE.
„În acest moment, Uniunea Europeană trebuie să arate o poveste de succes, fiindcă există euroscepticism în creştere, aproape în toate statele. Eu văd Eurobarometrul săptămânal, lunar, din toate statele UE. Şi mai ales în această zonă creşte euroscepticismul şi eu nu vreau ca România să fie ţara în care euroscepticismul să fie cel mai puternic.
Deci, o poveste de succes, fiindcă fiecare om ştie că criteriile tehnice sunt îndeplinite. Acum, eu nu mai vorbesc de business, nu mai vorbesc de economie, nu mai vorbesc de aceste lucruri pe care le ştiţi, cunoaşteţi, dar eu cred că până în ultima clipă trebuie să jucăm cu toate forţele, cu toate argumentele şi cu toţi partenerii posibili şi imposibili”, a conchis Kelemen Hunor.
Editor : A.C.