Kelemen Hunor: Toate coaliţiile presupun compromisuri. Actuala colaliţie este una funcţională, cu toate dificultățile ei

Data publicării:
kelemen hunor_INQUAM_Photos_George_Calin
Președintele UDMR, Kelemen Hunor. Foto: Inquam Photos/ George Călin

Toate coaliţiile înseamnă compromisuri iar actuala coaliţie este una funcţională, în ciuda dificultăţilor, a declarat marţi vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR. Întrebat ce notă ar da actualului cabinet, vicepremierul a răspuns că în jur de 7-8, pe o scară de la 1 la 10.

El a adăugat că fiecare coaliţie are istoria sa, iar fără păreri diferite nu se poate caracteriza o relaţie corectă într-o coaliţie.

"Fiecare coaliţie este o coaliţie dificilă. (...) Toate coaliţiile înseamnă şi compromisuri, înseamnă şi orgolii, înseamnă şi modestie - dacă se poate vorbi în politica românească de modestie - şi simţul măsurii. (...) Părerile în orice coaliţie sunt importante, trebuie să ştii să-l asculţi pe celălalt, nu trebuie să cauţi subiectele cele mai picante. Din punctul meu de vedere, orice coaliţie din România este o coaliţie dificilă, dar preocuparea fiecăruia dintre noi în această coaliţie e pentru a căuta soluţii, pentru a găsi soluţii. (...) De foarte multe ori cei care au fost agresivi, prea insistenţi, prea lacomi au pierdut. De aceea, într-o coaliţie e important echilibrul. Această coaliţie este o coaliţie funcţională, cu toate dificultăţile ei, chiar este o coaliţie funcţională. (...) Rocada se poate face foarte repede, dacă toată lumea merge pe înţelegerea făcută", a afirmat Kelemen Hunor la Euronews România, potrivit Agerpres.

Potrivit vicepremierului, "nu vom scăpa de un referendum pentru revizuirea Constituţiei".

"Nu vom scăpa de un referendum pentru revizuirea Constituţiei. Întrebarea este dacă mai vrem să amendăm acolo ceva sau nu, dacă vrem să revizuim Constituţia în două-trei puncte mai importante sau mai puţin importante sau nu. (...) Această iniţiativă a USR-iştilor a trecut. USR încă nu a cerut pe ordinea de zi a Senatului acest proiect, fiindcă aşteaptă momentul 2024 să se poată folosi electoral. Poate să ceară şi coaliţie, oricine poate să ceară să poată fi pusă pe ordinea de zi. Dacă nu cere nimeni, în 2024 ne vom lovi de această chestiune, în funcţie de calcule. (...) Ei nu pot abandona această iniţiativă. Întrebarea este care va fi timeing-ul, în 2022 - 2023 sau în 2024, când, fiind an electoral, poţi să foloseşti o astfel de iniţiativă. Asta este o altă discuţie, vom vedea care este concluzia lor. Dar în acest mandat e foarte greu să nu existe un referendum", a explicat Kelemen Hunor, care a reafirmat că premierul ar trebui să fie şi preşedintele partidului care dă majoritatea de guvernare.

Întrebat ce notă ar da actualului cabinet, vicepremierul a răspuns că în jur de 7-8, pe o scară de la 1 la 10.

"Sunt miniştri mai modeşti şi miniştri mai puţin modeşti. Nu putem spune că suntem la 10, dar nici nu suntem repetenţi. Chiar sunt oameni foarte OK în Guvern. (...) Sunt miniştri care au mai multe jaloane, proiecte de derulat, dar în acest moment suntem în grafic", a completat Kelemen Hunor.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri