Kelemen Hunor a vorbit miercuri seara, la Digi24, despre reacțiile întârziate și bâlbele autorităților din România în cazul dronelor rusești prăbușite în Deltă. El a afirmat că MApN, MAE, Guvernul și președintele României trebuie să nu se ascundă în astfel de situații, și n-au voie să spună „lucruri care trebuie corectate peste câteva ore, nu doar din cauză că râd alții de tine, dar ai populația care trebuie liniștită”, spune președintele UDMR, care subliniază că nu crede că „informațiile nu ajung la președinte și la premier”.
Anca Suciu, jurnalist Digi24: Atacurile Rusiei asupra porturilor dunărene ale Ucrainei afectează și teritoriul românesc. Dronele au ajuns și pe teritoriul nostru. Până în acest moment, nu sunt atacuri intenționate ale Rusiei, este mesajul clar venit dinspre NATO. A venit acest mesaj și din partea MApN. Dacă vorbim în acest moment de o lipsă de încredere asupra Guvernului, după această săptămână, când putem vorbi și de bâlbe, și de răzgândeli, și de o reacție, probabil, întârziată, apropo de verificările care se fac, cum v-a părut dumneavoastră reacția Guvernului?
Kelemen Hunor, președintele UDMR: Eu nu voi specula niciodată o astfel de stuație și nu cred că un om responsabil speculează o astfel de situație, ca să creeze doar panică și neîncredere, pentru că vorbim despre lucruri extrem de serioase.
România nu este în pericol, nu suntem în război cu Rusia, și avem și această garanție extrem de puternică din partea NATO.
Se întâmplă și astfel de evenimente condamnabile, că drone mai trec și pe teritoriul României. Dar nu suntem în pericol, acest lucru trebuie spus.
Guvernul și autoritățile centrale, săptămâna trecută au comunicat absolut inacceptabil, și acest lucru trebuie evitat. Într-o astfel de situație, trebuie să spui, și foarte repede, ceea ce este de spus. Nu ai voie să spui astăzi că nu a fost nicio dronă, a doua zi să spui că a fost o dronă, dar n-am văzut, deci nu am vrut să vă mințim, dar v-am mințit, ăsta este un lucru inacceptabil.
Trebuie să se obișnuiască și Ministerul Apărării, și Ministerul de Externe, și Guvernul, și președintele României că în astfel de situații nu ai voie să te ascunzi, n-ai voie să spui lucruri care trebuie corectate peste câteva ore, nu doar din cauză că râd alții de tine și spun că nu ești în stare să... dar ai și populația, care trebuie liniștită și trebuie să evităm să intrăm în panică.
Deci așa văd eu lucrurile. În primele zile a fost absolut inacceptabil ce s-a întâmplat pe plan comunicațional. Sper că nu se va repeta ce s-a întâmplat, pentru că asta crește neîncrederea, și va fi speculată de cei care fac propagandă de război.
Din acest punct de vedere, autoritățile din România nu își pot permite să nu aibă o comunicare, pe de o parte cu cetățenii săi, foarte promptă și foarte corectă, pe de altă parte cu aliații. Nici acolo nu poți să lași impresia că nu știi ce se întâmplă la granița ta.
Eu nu cred că informațiile nu ajung la președinte și la premier. Că nu ajung la toți miniștrii... eu exclud că nu există informații. Această variantă, din punctul meu de vedere, nu există. Totuși vorbim de NATO.
Editor : L.C.