ACTUALIZARE 14.00. „Astăzi nu am luat nicio decizie. Funcţiile sunt necesare dar nu plecăm de la funcţii, plecăm de la program, conţinutul acordului. Am pregătit un document cu trei capitole importante, primul vizând drepturile minorităţilor naţionale şi toată problematica minorităţii maghiare, al doilea - problemele social – economice, al treilea - dezvoltarea regională, infrastrutura”, a declarat liderul UDMR.
Kelemen Hunor a spus la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş că, dacă va accepta invitaţia premierului Victor Ponta de a intra la guvernare, Uniunea va trebui să reprezinte interesele comunităţii maghiare şi să aducă „un plus de valori” referitoare la acestea într-o coaliţie în care toţi se preocupă de interesele proprii, Kelemen adăugând că, dacă Uniunea va accepta să intre la guvernare, „va fi un lucru bun şi pentru România”.
„M-a sunat Ponta, am spus da, să discutăm condiţiile, dacă se pot crea condiţiile unei guvernări optime. Am acceptat invitaţia la tratative, mâine, poimâine vom încerca găsim o formulă care să facă posibilă guvernarea comună. Pentru această decizie vom cere un mandat, împuternicire de la CRU, să putem duce tratative. (...) În aceste zile, s-a vorbit de intrarea la guvernare UDMR şi în media din România s-a creat o isterie antimaghiară, s-a dorit crearea aparenţei că intrarea UDMR la guvernare ar dăuna României. Eu spun că, dacă UDMR acceptă, va fi un lucru bun şi pentru România”, a spus Kelemen Hunor.
Acesta a arătat că, pentru UDMR, acceptarea intrării la guvernare nu are nicio conotaţie ideologică, pentru că drepturile comunităţii la educaţie, utilizarea limbii materne „nu sunt probleme de stânga sau de dreapta” şi, dacă va lua această decizie, Uniunea va trebui să ducă în Guvern valorile din programul său, pe care le-a reprezentat peste tot în Europa şi o va face şi în continuare.
„De fiecare dată când UDMR a participat la guvernare, cetăţenii maghiari din România s-au simţit mai în siguranţă. De când nu mai suntem, există încercări de a ne limita drepturile deja obţinute, de a ne reduce rezultatele din ultimii 25 de ani”, a spus Kelemen Hunor.
El a făcut referire la un raport american privind drepturile omului şi minorităţilor, în care se menţionează pe larg problemele comunităţii maghiare din Ardeal, precum drepturile lor, „steagul secuilor”, prefecţi, problemele educaţiei universitare, UMF Târgu Mureş, afirmându-se că „sistemul juridic e folosit pentru limitarea drepturilor minorităţilor”.
„Sunt o serie de probleme de care vorbim şi noi. Nu trebuie să fie o întâmplare, ci un semnal pentru viaţa politică din România. Pentru noi, în orice caz, singura intepretare a acestui text e că, în România, problema drepturilor minorităţilor nu e complet rezolvată”, a susţinut acesta.
Kelemen Hunor a arătat că mandatul pe care li-l cere delegaţilor CRU se referă la ducerea unor tratative, după invitaţia de a intra la guvernare şi că, dacă îl va primi, în „pachet” se regăsesc trei mari capitole - interesele minorităţii maghiare din Ardeal, probleme economico-sociale şi respectiv cele de infrastructură, de la autostrada „Transilvania” la infrastructura din mediul rural şi cea din oraşele mari.
Ieri, preşedintele UDMR declara, după reuniunea Consiliului Consultativ al UDMR, că Uniunea va cere sâmbătă mandat de la CRU pentru a purta negocieri cu premierul în vederea intrării la guvernare, el precizând că „există loc de negocieri pentru toate problemele sensibile” şi arătând că „pachetul” cu care UDMR se va prezenta la negocieri cuprinde trei teme: drepturile minorităţilor, probleme economice şi dezvoltarea infrastructurii.