K. Iohannis: Majorările salariale trebuie foarte bine cântărite
Critici de la preşedintele Klaus Iohannis pentru aleşi pe tema majorărilor salariale pentru mai multe categorii de bugetari. „Parlamentul a ajuns într-o zonă populist-electoralistă”, spune şeful statului. Miniştrii insistă că unele dintre măsurile propuse de parlamentari sunt „iresponsabile” şi spun că acestea vor duce la creşterea deficitului bugetar până la 4%.
Şeful statului vrea ca deciziile care vizează creşterile salariale să fie luate după o analiză mai atentă.
Klaus Iohannis, preşedintele României: „Mi se pare ca Parlamentul a ajuns într-o zonă populist-electoralistă unde nu trebuia să se ajungă. Pot să îi inţeleg pe oameni că vor să fie băgaţi în seamă, vor să fie ascultaţi şi sindicatele vor să vină să ceară creşteri. Aceste lucruri trebuie foarte bine cântărite.”
Ministrul Muncii, susţinut de premier, spune că nu sunt bani suficienţi în buget pentru ca anumite categorii de bugetari, în principal din Educaţie şi Sănătate, să primească 15% în plus la salarii.
Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii: „Guvernul a alocat deja un miliard de lei anul acesta, în primăvară, şi încă 600 de milioane pentru gărzi, în luna august. Ce s-a întâmplat? Peste grilele care erau mărite cu peste un miliard s-a mai venit cu încă o mărire de 15% pentru toţi doctorii deşi solicitările nu erau ale sindicatului. Răspunsul clar e: Nu se poate aplica acest pachet.”
Afirmaţiile ministrului Muncii sunt susţinute şi de liberali, care spun că astfel de majorări sunt ilegale. Conform legii nu se pot promova acte normative care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
LEGEA nr. 69/2010 (republicată şi actualizată)
Art 17. (1) Nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituţia României, republicată, care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar.
Alina Gorghiu, preşedintele PNL: „Înseamnă o vânătoare de voturi contra puncte din deficitul ţării. Adică un procent în plus pentru PSD la alegeri înseamnă un procent în plus deficit pentru România.”
Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Atâta timp cât noi discutăm de măsuri care intră în vigoare pe 1 ianuarie 2017 şi discutăm de măsuri care afectează bugetul anului 2017, din punctul nostru de vedere astfel de măsuri clar trebuie luate acum.”
Conform estimărilor Guvernului, dar şi ale unor specialişti, aplicarea măsurilor votate de Parlament ar însemna un efort bugetar de 9 miliarde de lei şi ar duce la un deficit bugetar de 4%. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea susţine însă că impactul final ar fi de maximum 1,8 miliarde de lei.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Au sărit ca arşi. Primul, Dacian Cioloş, după care cei de la PNL, că este o crimă politică. Nu se poate aşa ceva. Au venit cu minciuni. Au spus e un impact de 4 miliarde de lei şi bugetul nu poate suporta aşa ceva. Primul lucru. Doamna de la PNL a spus acum ceva timp, anunţa cu foarte multe surle şi trâmbiţe că PNL va dubla salariile medicilor. Acum spun că nu se mai poate. Din aceste 4 miliarde, imediat, a doua zi, 42,9% se întorc la bugetul de stat ca şi contribuţii şi impozit pe venit. Din ceea ce rămâne, se duc 80% în consum, adică în PIB, 20% rămân la economisire. Din cei 80% din PIB, în final, se fiscalizează o treime. Impactul net în final este că 55-60% din cele 4 miliarde se întorc la bugetul de stat, deci practic impactul este de 1,5 - 1,6 - 1,8 miliarde de lei.”
Pe lângă creşterea salariilor, parlamentarii au şi alte intiţiative generoase.
Un proiect care prevede ca de la începutul anului viitor pensiile să crească cu circa 23%, trece tacit de Senat miercuri. Votul final trebuie să îl dea Camera Deputaţilor. Tot Senatul a adoptat tot tacit, acum două săptămâni, un proiect de lege prin care femeile şomere cu trei sau mai mulţi copii ar urma să primească între 630 de lei şi 1.000 de lei. Iar deputaţii au un proiect care propune ca statul roman să dea tinerilor care vor să-şi ridice o casă la ţară un teren de cel mult 500 de metri pătraţi şi o subvenţie de maximum 20.000 de euro.
Un alt proiect propune ca persoanele cu funcţii bugetare din sănătate să primească pentru condiţiile deosebit de periculoase un spor de 45-48%. Tot la Camera Deputaţilor se află un proiect care prevede acordarea anuală, la cerere, a celei de a 13-a pensii. Asta doar pentru pensionarii cu venituri foarte mici. Proiectul a fost respins de Senat.
Proiecte de legi la sfârşit de mandat
1. Pensii mărite cu 23% din ianuarie 2017
iniţiativă PSD, ALDE şi UNPR
2. Locuinţe pentru tineri
(500 mp + subvenţie de până la 20.000 de euro)
iniţiativă PSD
3. Ajutor pentru mamele şomere cu cel puţin trei copii
iniţiativă PSD
4. Spor pentru persoanele cu funcţii bugetare în Sănătate
(45 - 48% din salariul de bază)
5. Spor pentru munca în condiţii periculoase în Sănătate
(37 - 50% din salariul de bază)
6. A 13-a pensie pentru pensionarii cu venituri mici
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News