Foto: Facebook
Potrivit sursei citate, președintele UDMR Kelemen Hunor a subliniat, miercuri, în întâlnirea avută cu premierul desemnat Dacian Cioloș că noul guvern trebuie să aibă în vedere și revendicările comunității maghiare.
„În noul program de guvernare este nevoie de un capitol dedicat minorităților. De asemenea, trebuie examinată posibilitatea aplicării legilor referitoare la folosirea limbii materne. Comunitatea maghiară trebuie răsplătită cu încredere, în schimbul susținerii pe care o acordă guvernului și pe care a pierdut-o inclusiv din cauza retoricii naționaliste din ultima vreme”, a afirmat Kelemen Hunor, în timpul convorbirii purtate cu prim-ministrul desemnat.
În opinia sa, „trebuie început cu aplicarea legislației” pentru că „de la Legea Educației și până la prevederile legale referitoare la bilingvism, toate acestea au fost încălcate până acum de nenumărate ori, însă niciodată nu au existat consecințe în urma acestor încălcări”.
„Această situație este inacceptabilă. Da, în România trebuie început cu restabilirea obligativității respectării legilor, sub toate aspectele, și acesta este treaba guvernului”, a afirmat președintele UDMR, citat în comunicat.
De asemenea, în cursul întâlnirii avute cu premierul desemnat, Kelemen Hunor a arătat că, pentru comunitatea maghiară, „obiectivul prioritar este educația, dar a atras atenția și asupra faptului că specialiștii maghiari care lucrează în instituțiile deconcentrate din diferite județe nu îndeplinesc sarcini trasate de partid, ci au dovedit, prin munca lor, că îndeplinesc în cel mai eficient mod îndatoririle profesionale”.
„Am arătat că dorim să păstrăm această prezență și, iar în unele cazuri, unde este posibil, s-o întărim”, a spus Kelemen Hunor.
Tot în cadrul întâlnirii de miercuri, președintele UDMR și-a exprimat îngrijorarea în privința modului în care sunt aplicate prevederile din Legea Educației referitoare la comunitatea maghiară. „Dintre acestea, cea mai gravă este situația de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, însă nu este respectată nici prevederea potrivit căreia în școlile cu predare în limbile română și maghiară trebuie numiți directori adjuncți maghiari. L-am informat pe prim-ministrul desemnat în legătură cu toate prevederile defectuoase din Legea Educației care trebuie corectate”, a arătat președintele Uniunii.
Kelemen spune că „prim-ministrul desemnat trebuie să aibă putere de decizie în selectarea miniștrilor guvernului de tehnocrați, dar, în același timp, societatea nu trebuie să se confrunte cu o situație în care în noul executiv ar fi incluși, prin tot felul de metode obscure, și oameni din partide, care reprezintă o ideologie anume”.