JURNALUL DE SEARĂ. Consultant politic american: USL este o alianță nefirească

Data publicării:
saviano


Aţi precizat în comunicatul de presă că românii au tot mai mari aşteptări de la politicienii lor şi aţi mai spus că ei aşteaptă rezultate mai bune de politici publice şi o viziune mai clară cu privire la viitorul ţării. Puteţi fi mai clar în această privinţă?

Experienţa României în procesul democratic durează de doar 20 de ani. E vorba de doar o generaţie. De la căderea comunismului s-au întâmplat multe. Dezvoltarea economică, creşterea economică sunt la un anumit nivel. De asemenea, în politică. Oridunde în lume. Dar în democraţie, în oricare democraţie, alegătorii aşteaptă mai mult de la reprezentanţii lor, de la liderii lor. La finalul zilei caută o viziune, pentru ţara lor.

Acum, în România, avem o alianţă, o coaliţie între dreapta şi stânga. Este, poate, un pic ciudat, dar cum vedeţi această situaţie?

Unora le place să îi spună coabitare, alţii o numesc mare coaliţie. Este o alianţă nenaturală, din multe puncte de vedere, pentru că viziunea pe care o aştepţi de la liberali şi de la socialişti este diferită. Coaliţia care este la conducere acum nu este mai mult decât un guvern de tranziţie care va guverna ţara până când se vor forma noi alianţe.

Şi poate rezista până la alegerile viitoare?

Cred că vom avea o mai bună conturare a alianţelor în viitor.

Sunt multe tensiuni, în ultima vreme, între socialişti şi liberali. Dacă aţi fi consultantul lor politic, ce sfaturi le-aţi da?

Prin tensiuni cred că vă referiţi la cele din guvern. Întorcându-mă la ce am spus, este o alianţă nefirească, aşadar aceste tensiuni sunt de aşteptat pentru că, deşi coaliţia de guvernare nu poate fi capabilă să proiecteze o viziune pentru ţară, este normal să aibă viziuni diferite, ei vin cu viziuni diferite aşa că trebuie să facă compromisuri. Sunt sigur că niciuna dintre facţiunile acestei alianţe nu sunt fericite să facă asta.

Anul viitor vom avea alegeri prezidenţiale, alegeri europarlamentare în România, dar acum există o singură persoană care doreşte să candideze pentru preşedinte, liderul liberalilor, domnul Crin Antonescu. Credeţi că în acest moment Crin Antonescu are şanse să câştige fără sprijinul social-democraţilor?

Din punct de vedere profesional, aş spune că e mult prea devreme pentru a spune dacă orice candidat, nu numai Antonescu, ar putea să câştige alegerile. Poate că mai este un an şi jumătate, dar în politică un an şI jumătate este o perioadă lungă. În plus, veţi avea şi alegeri europarlamentare înaintea celor prezidenţiale, aşa că orice se poate întâmpla.

Care credeţi că trebuie să fie mesajul viitorului candidat la alegerile prezienţiale?

Cred că alegătorii îşi doresc o viziune pentru România şi cred că orice candidat credibil la prezidenţiale trebuie să fie capabil să vină cu o viziune pentru ţară şi să fie capabil să o prezinte clar alegătorilor astfel încât să se simtă implicaţi din nou în procesul politic.

Există o legendă locală în România potrivit căreia nimeni nu câşigă alegerile prezidenţiale fără susţinerea americanilor. Credeţi că este cât de cât adevărată?

Cu siguranţă nu este motivul pentru care mă aflu aici. Cred că în materie de securitate regională, integrare în Occident, România este o ţară importantă pentru Statele Unite aşa că acum, cuplând faptul că românii sunt foarte pro-americani, cred că se caută asigurarea că persoanele care candidează la prezidenţiale sunt bine primite şi apreciate de Statele Unite.

Aţi lucrat mult cu republicanii în Statele Unite. Putem trage concluzia din asta că aici, în România, veţi lucra cu partide de dreapta sau nu contează?

Nu contează. Aşa cum este şi cazul altor consultanţi americani care lucrează în afara ţării, şi eu lucrez mult în străinătate. Odată ce ajungem într-o ţară, nu ţinem cu niciun partid, putem lucra cu orice client, de orice ideologie politică. Noi venim cu know-how-ul profesional în procesul politic, în campanie. Acestea se pot aplica oricărui caz, oricărui partid politic.

În concluzia acestui interviu, puteţi face o comparaţie scurtă între viaţa politică, modul cum se face politică în Statele Unite şi cum vi se pare până acum că românii fac politică?

Dacă te uiţi la cifre, ai putea spune că în România este ca în Statele Unite în ceea ce priveşte participarea la vot. În România aveţi aproximativ 40% prezenţă la vot, procent aflat pe pantă descendentă în ultimii ani. În Statele Unite, în unele cazuri avem prezenţă la vot şi mai scăzută. Nu este neobişnuit să ai 30% sau 35% în alegerile locale. Diferenţa este că alegătorii români nu se simt implicaţi în proces, ei sunt dezamăgiţi de discursul politic. Acest lucru are legătură cu modul în care politicienii se gândesc la alegători. În Statele Unite atunci când porţi o conversaţie cu un politician, fie că este un interviu în presă sau o conversaţie profesională, el se gândeşte mereu la alegători pentru că, la finalul zilei, într-o democraţie, alegătorii sunt cei care contează. Ei sunt cei care te trimit înapoi în funcţie. Am impresia că, în România, alegătorii nu îi preocupă pe politicieni atât cât ar trebui.

Aşadar, în opinia dvs, politicienii ar trebuie să-şi schimbe comportamentul faţă de alegători?

Ar trebui să se gândească la procesul politic, la procesul electoral mai mult bazat pe alegători. Dacă te gândeşti la alegători cât ar trebui, atunci ei vor simţi asta, se vor simţi mai implicaţi în proces. Potrivit oricăror standarde, rata de participare de 40% este foarte scăzută, în special când cei 60% se simt lăsaţi pe dinafară şi decid că nu vor să mai aibă nimic de-a face cu votul.

Şi ultima mea întrebare. Când veţi începe efectiv activitatea aici în România?

Aşa cum am spus, purtăm discuţii cu diferite persoane.

Aşteptaţi răspunsuri acum?

Aşteptăm să angrenăm un jucător.

Interviul cu Nino Saviano, realizat de Cristi Citre, poate fi urmărit în fișierul video atașat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...