Jumătate din cetăţenii cu drept de vot ar fi semnat listele celor 14 candidaţi la prezidențiale. BEC nu poate verifica autenticitatea semnăturilor

Data publicării:
candidaturi bec dosar-2

Astfel, din cei aproximativ 18.313.700 de cetăţeni cu drept de vot care sunt aşteptaţi la urne în 2 şi 16 noiembrie, un număr de 7.021.660 figurează că au semnat listele de susţinători depuse la BEC de candidaţi, aşa cum cere legea electorală.

Potrivit declaraţiilor date pe propria răspundere de reprezentanţii partidelor sau de candidaţii independenţi, cele mai multe semnături au fost strânse de Klaus Iohannis (2.210.000), urmat de Victor Ponta (2.195.357) şi, la mare distanţă, de Elena Udrea (381.902), Teodor Meleşcanu (364.840) şi Monica Macovei (328.745), scrie Mediafax.

Lista candidaţilor, în ordinea numărului de semnături strânse de la susţinători, continuă cu Călin Popescu Tăriceanu (279.160), Kelemen Hunor (265.670), William Brînză (253.858), Gheorghe Funar (239.606),Dan Diaconescu (237.230), Constantin Rotaru (235.268), Corneliu Vadim Tudor (226.815), Szilagyi Zsolt (217.369) şi Mircea Amariţei (215.840).

Purtătorul de cuvând al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat că sunt verificate doar condiţiile de formă, şi nu cele de fond.

Se porneşte de la prezumţia că acel candidat care a venit şi a depus semnăturile este de bună credinţă. Listele de susţinători trebuie să fie însoţite de un opis centralizator, semnat şi datat olograf de către persoana desemnată în acest sens de conducerea partidului sau alianţei care a făcut propunerea de candidatură sau, după caz, de candidatul independent. La momentul primirii, se ia filă cu filă, se verifică dosarul de candidatură, se uită toată lumea peste paginile din dosarele cu semnături, se verifică toate condiţiile de formă”, a afirmat Muhuleţ.

”Având la dispoziţie doar 48 de ore pentru a verifica un minimum de 200.000 de semnături, noi nu ne putem pronunţa pe calitatea respectivelor semnături, dacă sunt semnate toate 200.000 de aceeaşi persoană sau sunt semnate de 200.000 de persoane diferite. Pentru aceasta, şi Curtea de Apel a spus, în primăvară, că sunt necesare analize grafoscopice. Noi le verificăm la modul în care ele să respecte condiţiile de formă. Se uită toţi membrii BEC peste dosarele fiecărui candidat, se uită în mare la masa BEC şi se dă o decizie în consecinţă”, a continuat acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Pensie cu 400 lei mai mare în aprilie. În ce zile se face viramentul banilor în contul pensionarilor
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...