Sesiunea parlamentară care a început în februarie nu anunţa niciun fel de emoţie pentru coaliţia guvernamentală.
PSD, PNL, UNPR şi PC deţineau 424 din cele 575 de mandate ale Parlamentului, adică o majoritate de peste 70 la sută.
Chiar dacă nu erau oficial la guvernare, alături de majoritatea USL votau şi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale. În aceste condiţii, opoziţia era reprezentată doar de PDL, UDMR, PPDD şi neafiliaţi, care numărau doar 134 de senatori şi deputaţi.
Toate calculele matematice ale susţinerii parlamentare de care avea nevoie Guvernul condus de Victor Ponta au fost date peste cap la sfârşitul lui februarie, când PNL s-a despărţit de PSD.
Cei 150 de senatori şi deputaţi liberali care au trecut din tabăra puterii în cea a opoziţiei au echilibrat balanţa parlamentară. PSD, PC, UNPR şi minorităţile deţineau 291 de voturi, în timp ce PDL, PNL, PPDD, UDMR şi parlamentarii neafiliaţi ar fi adunat 284 voturi.
Pentru a nu avea emoţii din cauza celor doar 7 voturi care puteau trimite PSD în opoziţie, social-democraţii au cooptat UDMR la guvernare şi au încheiat un protocol cu PPDD pentru a securiza şi voturile acestei formaţiuni.
Coaliţia care susţine Guvernul este acum formată din PSD, UNPR, PC, UDMR şi PPDD şi adună 328 de voturi, plus cele venite de la cei 17 deputaţi ai minorităţilor. Opoziţia, asigurată de PNL, PDL şi mare parte a parlamentarilor neafiliaţi, este mai consistentă decât în urmă cu patru luni, dar numără doar 230 de voturi, departe de a putea asigura succesul unei eventuale moţiuni de cenzură.