Irina Radu, președinte director general al SRTV, la un pas de a fi demisă de Parlament

Data actualizării: Data publicării:
irina radu
Foto: Agerpres

Comisiile reunite pentru cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins marţi, cu 17 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi două abţineri raportul de activitate pe 2016 al Societăţii Române de televiziune (SRTV), după ce acesta a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a comisiei la solicitarea preşedintelui comisiei de cultură a Senatului, social-democratul Radu Preda.

irina radu
Foto: Agerpres

Liberalii membri în cele două comisii de cultură ale Parlamentului au părăsit dezbaterile în semn de protest, preşedintele comisiei din Cameră, Gigel Ştirbu, spunând că membrii PNL nu vor participa la audierea reprezentanţilor SRTV deoarece i se pare că „e pe repede înainte” şi nu se poate ca o problemă importantă şi serioasă să fie tratată cu superficialitate.

Preşedintele director general al SRTV, Irina Radu, a spus în faţa comisiei că instituţia a încheiat pe plus anul 2016 din punct de vedere financiar.

„Am încercat să o onorăm din respect pentru dumneavoastră, deşi a fost aşa o invitaţie foarte bruscă, având în vedere că a fost un an foarte greu - anul 2016 - nu cred că trebuie să intru acum în prezentarea raportului cu toate amănuntele, cred că sunt doar nişte aspecte pe care aş dori să le precizez. Vorbim de acest raport în situaţia în care a fost anul despre care vorbim, ultimul an cu finanţare din taxa TV, a fost un an în care datoriile SRTV ajunseseră la circa 150 de milioane de euro, a fost un an în care au fost probleme foarte mari cu banii de producţie, cu lipsa finanţării pentru emisiuni, dar cu toate acestea cred că am făcut faţă onorabil”, a declarat Irina Radu.

La rândul său, preşedintele comisiei de cultură a Senatului, Radu Preda, a susţinut că cifrele din raportul de activitate nu arată foarte bine.

„Dincolo de avizul negativ care s-a primit aici, raportul a întrunit aviz negativ şi la comisiile de buget. Aşteptările noastre cel puţin în plan managerial de la conducerea Televiziunii Române erau altele, cu atât mai mult cu cât se fac eforturi ca de la bugetul de stat să se asigure sursele de finanţare sustenabile pentru Televiziunea Română. Aşteptăm acum ca o conducere nouă să ducă TVR la un standard al calităţii emisiunilor de aşa manieră încât să obţină un vot în unanimitate pozitiv în şedinţele reunite ale Parlamentului. Deocamdată aceste standarde nu au fost întrunite”, a declarat Radu Preda. El a adăugat că „nu se discută de calitatea emisiunilor, ci de actul managerial”.

Respingerea raportului de activitate al SRTV echivalează cu demiterea întregului Consiliu de admnistraţie, în frunte cu preşedintele director-general, Irina Radu. Decizia finală aparţine însă plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului care s-ar putea putea pronunţa miercuri.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri