Cel mai mare câștig al acestor zece zile este apariția unei noi forme de solidarizare, consideră analistul Iosif Boda.
„Este o generație tânără care începe să se trezească. N-am avut foarte mari speranțe în generațiile tinere pentru că reprezentanții care au intrat în politică s-au dovedit a fi chiar mult mai puțin potenți și apți de schimbare decât a fost generația mea”, a spus Iosif Boda.
„Constat în ultima vreme că se înmulțesc Dorelii. Și la Vâlcea am văzut un Dorel care inundă jumătate din oraș și-i lasă fără apă caldă, și în alt oraș aproape că i-a aruncat în aer pentru că a agățat o conductă de gaz. În România devine la modă să ai câte un Dorel în diverse comunități. Nu putea Guvernul Ponta să scape, ca o comunitate care ne conduce, de un Dorel. Acest Dorel trebuie să vă spun că este Dan Șova, de departe. După ce un absolvent de drept la stat, la Universitatea București, și de istorie, la stat, la Universitatea București, face o afirmație că pe vremea lui Antonescu niciun evreu n-a fost... (Cosmin Prelipceanu: N-a scăpat de asta? - n.r.) N-a scăpat, cu asta a început. Cum puteți să vă închipuiți ca dumneavoastră să intrați în negociere cu cineva de la care ați vrea să cumpărați o locuință și să nu-i cereți contractul de vânzare-cumpărare inițial. Nu găsim contractul original de la Bechtel”, a afirmat Iosif Boda.
Acesta a făcut referire și la contractul legat de Roșia Montană, semnat de Radu Berceanu. Analistul politic a spus că nu a auzit pe niciun fost ministru al mediului să spună că a văzut acest contract.
„Niciun ministru al actualului Guvern, cu excepția domnului Șova, spune că n-a văzut (contractul – n.r.)”, a mai spus Iosif Boda.
Boda a apreciat că aproximativ 95% nu este informată, fără să mai facă referire și la faptul că este dezinformată, în ceea ce privește Roșia Montană.
Scandalul creat în jurul exploatării miniere de la Roşia Montană a scos la iveală o serie de detalii care pun serios sub semnul întrebării legalitatea relaţiei dintre statul român şi compania minieră. Deşi au promis că toate documentele încheiate între guvern şi Gold Corporation vor fi făcute publice, premierul Victor Ponta şi ministrul Dan Şova nu au adus absolut nimic nou.
Ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Şova, a declarat că, în cazul în care proiectul Roşia Montană nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretenţii la despăgubiri de 2 miliarde de dolari, care înseamnă 550 milioane dolari cheltuieli pe investiţii realizate şi 1,5 miliarde profitul estimat.
De asemenea, deputatul Ludovic Orban a criticat afirmațiile premierului Victor Ponta, întărite de Ministrul delegat pentru Marile proiecte, Dan Șova, potrivit cărora compania Gabriel Resources poate da în judecată statul român.