Iordache a sesizat CCR pe tema completului de 3 care l-a judecat pe Dragnea. Șeful PSD: „E o concidenţă şi faptul că respir”
Data actualizării: Data publicării:
Completul de judecători care l-a condamnat la închisoare pe Liviu Dragnea în primă instanţă în dosarul angajărilor fictive ar putea fi declarat neconstituţional. Avocaţii preşedintelui PSD au cerut magistraţilor care trebuie să dea o decizie definitivă să sesizeze Curtea Constituţională, pe motiv că judecătorii ce au decis condamnarea nu făceau parte dintr-un complet specializat. Văzând că avocaţii n-au răzbit, Florin Iordache, lăsat la conducerea Camerei Deputaţilor pentru o săptămână chiar de Liviu Dragnea, a trimis Curţii Constituţionale sesizarea.
Avocaţii lui Liviu Dragnea au cerut la termenul de săptămâna trecută, sesizarea CCR, pe motiv că decizia prin care preşedintele PSD a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare, pe fond, este nulă. Şi asta pentru că inculpatul a fost judecat de un complet de 3, care nu e specializat pe fapte de corupţie. Una dintre acuzaţiile care i se aduc lui Liviu Dragnea, intrând la această categorie. Judecătorii nu s-au pronunţat. Le-au cerut apărătorilor să depună actele la dosar, spunând că le vor analiza până la următorul termen.
O zi mai târziu, mâna dreaptă a preşedintelui PSD, Florin Iordache, îi cerea premierului să facă această sesizare la Curtea Constituţională.
Nici Viorica Dăncilă nu a reacţionat prompt, ca atare, Florin Iordache a decis să rezolve singur problema. Lăsat la conducerea Camerei Deputaţilor, acesta a trimis sesizarea către CCR, cerând constatarea unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi instanţa supremă.
Curtea Constituţională a stabilit pe 2 aprilie termenul de transmitere a punctelor de vedere de la Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul sesizării privind existenţa unui conflict juridic pe tema completurilor specializate în corupţie.
Președintele PSD a spus că a fost informat de către Florin Iordache că a depus o sesizare la Curtea Constituţională.
„L-am întrebat şi mi-a zis că în opinia lui este un conflict juridic de natură constituţională şi că acolo nu s-ar respecta legea, care era obligatorie, să existe completuri specializate de trei parcă”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă este o coincidenţă această sesizare, având în vedere că şi avocaţii săi din dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţia Copilului Teleorman au invocat acest lucru, Dragnea a spus: „Este o concidenţă şi faptul că respir. Pe subiectul ăsta, văd că abordarea este foarte interesantă. Dacă cineva încalcă o lege, văd că problema se pune la omul care sesizează că s-ar încălca o lege, nu la cel care încalcă legea, deci ăla e vinovat. Trebuie să ne punem întrebări foarte serioase despre modul cum s-a funcţionat în acea instituţie. Deja Curtea Constituţională a descoperit un fapt destul de grav. Dacă şi acuma ai dreptate în speţa asta… Iertaţi-mă, totuşi, un român chiar aşa este exagerat să îşi dorească să aibă dreptul la un proces echitabil, la un proces corect, adică să fie judecat de un complet compus legal? Problema e cu ce mă avantajează pe mine? Îmi dă ani din viaţă? M-aţi întrebat dacă depun contestaţie în anulare. Habar nu am, nu ştiu. Îmi mai dă mie cineva înapoi viaţa pe care mi-au distrus-o aceşti indivizi care m-au condamnat politic pentru că am spus oamenilor să vină la vot? Cu ce mă avantajează pe mine dacă aş depune contestaţia în anulare?”.