Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în deschiderea Conferinţei Internaţionale privind relaţia dintre majoritate şi opoziţie, organizată alături de Consiliul Europei, că „dictatura” puterii sau a opoziţiei nu este acceptabilă, fiind nevoie de cooperare loială, atrăgând atenţia că majoritatea trebuie să fie conştientă că şi ea va ajunge în opoziţie la un moment dat.
Preşedintele a reamintit declaraţiile făcute în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în luna ianuarie, afirmând că majorităţile nu trebuie să abuzeze de drepturile lor legitime doar pentru că sunt o majoritate şi pentru că au câştigat alegerile cu un procent consistent.
„Odată cu preluarea puterii, trebuie asumate şi responsabilităţile deosebite care decurg de aici. Nu pot să nu mă gândesc, vorbind despre aceste responsabilităţi, şi la tendinţa, tot mai conturată în procesele electorale din spaţiul european, ca prezenţa la vot să fie din ce în ce mai scăzută. Într-un astfel de context, majoritatea politică, deşi construită pe un procent mare, obligă cu atât mai mult la asumarea şi exercitarea responsabilă a guvernării”, a spus Iohannis.
El a subliniat că, într-o democraţie liberală solidă, bazată pe alegeri libere şi corecte, „nu este acceptabilă nici aşa-numita «dictatură a minorităţii», dar nici «dictatura majorităţii»”, care, în baza concepţiei «câştigătorul ia totul», să afecteze pluralismul, echilibrul social şi funcţionarea democratică a societăţii bazate pe statul de drept”.
„Cetăţenii sunt sursa legitimă inepuizabilă a democraţiei. Niciun politician ales de oameni să le reprezinte interesele nu poate să ignore vocea cetăţenilor. Cu cât puterea şi opoziţia refuză să asculte ce doresc cetăţenii, inclusiv atunci când coboară în stradă, cu atât se adânceşte ruptura dintre societate şi clasa politică. Iar consecinţele sunt dramatice pentru toţi, cu efecte pe termen lung”, a mai spus şeful statului.
El a cerut şi exercitarea puterii de către majoritate cu „reţinere autoimpusă” şi cu „toleranţă” faţă de eforturile opoziţiei. „Majoritatea trebuie să fie conştientă că şi ea, la rândul său, va deveni cândva minoritate”, a subliniat el.
Klaus Iohannis a reluat şi apelul din ianuarie, de la Strasbourg, când spunea că majoritatea nu trebuie să considere „critica normală” a opoziţiei ca element distructiv şi nu trebuie să fie interpretată drept lipsa acceptării rezultatelor scrutinului democratic.
„O societate democratică solidă necesită respectarea principiului cooperării loiale şi constructive între instituţiile democratice ale statului, care trebuie să se respecte reciproc. Este un principiu valoros – nu doar în cazul situaţiilor de coabitare politică, care nu este deloc în contradicţie cu principiul, la fel de important, al separaţiei puterilor”, a mai spus el.
Conferinţa de la Palatul Cotroceni, organizată alături de Consiliul Europei, va reprezenta un pas către întocmirea noului raport al forului pe tema rolului dintre majoritate şi opoziţie, Klaus Iohannis notând că România va avea o contribuţie "simbolică", mai ales în urma protestelor din ultima perioadă.
„Va fi, în egală măsură, şi contribuţia simbolică a unei Românii a cărei societate a arătat recent că este matură şi pro-europeană, că este pregătită să-şi apere eficient valorile statului de drept şi că îşi are propriii «anticorpi» puternici faţă de orice ar putea afecta sănătatea democraţiei sale”, a punctat el.