Iohannis, la 30 de ani de STS: Faceți o evaluare serioasă a propriului rol, țineți cont de riscurile care se propagă la nivel global

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis face declarații.
Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

Klaus Iohannis a declarat că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) „este cunoscut drept principalul furnizor de reţele, sisteme şi servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei de calitate pentru autorităţile statului român, având o experienţă valoroasă dovedită şi recunoscută, inclusiv în plan internaţional”. Președintele a subliniat că în contextul în care „securitatea regională şi euroatlantică a fost fundamental afectată în acest an de agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei”, STS trebuie să facă o evaluare serioasă a propriului rol și să țină cont de riscurile care se propagă la nivel global.

„Sărbătorim astăzi 30 de ani de la înfiinţarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, ca structură specializată în domeniu, cu rol de integrator al infrastructurii şi serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei de stat. În contextul promovării intereselor de securitate ale României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut eforturi constante pentru ca dezvoltarea capabilităţilor sale să se sincronizeze cu ritmul alert de evoluţie a tehnologiei, în concordanţă cu nevoile de funcţionare şi de modernizare ale statului nostru. Astăzi, după 30 de ani, STS este cunoscut drept principalul furnizor de reţele, sisteme şi servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei de calitate pentru autorităţile statului român, având o experienţă valoroasă dovedită şi recunoscută, inclusiv în plan internaţional”, a afirmat preşedintele Iohannis, la evenimentul organizat cu ocazia aniversării a 30 de ani de activitate a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

El a amintit despre construirea „Centrului de date disaster recovery şi business continuity” şi a „Centrului de servicii esenţiale de comunicaţii şi tehnologia informaţiei”, precum şi implicarea în implementarea infrastructurii Cloud-ului Guvernamental din România

„Construirea şi finalizarea «Centrului de date disaster recovery şi business continuity» şi a «Centrului de servicii esenţiale de comunicaţii şi tehnologia informaţiei», precum şi implicarea în implementarea infrastructurii Cloud-ului Guvernamental din România garantează respectarea unor înalte standarde de siguranţă, absolut necesare în momente de crize multiple, aşa cum avem în prezent. Anual, operatorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din cadrul Serviciului de urgenţă 112 preiau milioane de apeluri ale cetăţenilor, pentru a-i pune în legătură cu instituţiile specializate de intervenţie de care au nevoie – Ambulanţă, Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont. În timpul pandemiei de COVID-19, specialiştii STS s-au implicat în crearea unor soluţii tehnice şi aplicaţii informatice care să ajute autorităţile medicale să facă faţă mai bine crizei sanitare. De asemenea, STS a contribuit la digitalizarea serviciilor fiscale, medicale şi ale autorităţii judecătoreşti, precum şi la realizarea unor importante sisteme informatice puse la dispoziţia Ministerului Educaţiei, destinate managementului proceselor de şcolarizare”, a completat şeful statului.

Acesta a mai spus că „securitatea regională şi euroatlantică a fost fundamental afectată în acest an de agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei”.

„În acest context complicat, vă revine sarcina de a realiza o evaluare serioasă a propriului rol în creşterea rezilienţei naţionale, ţinând cont de spectrul divers de riscuri şi ameninţări convenţionale şi neconvenţionale care se propagă la nivel global şi care sunt resimţite de întregul sistem internaţional. În acest sens, este esenţial să acordăm atenţia cuvenită formării şi pregătirii tinerilor, să investim în educaţia lor. Am convingerea că, la absolvirea studiilor, o parte dintre studenţii pasionaţi de comunicaţii şi tehnologia informaţiei vor alege să contribuie la digitalizarea administraţiei publice şi că unii dintre ei vor alege o carieră în Serviciul de Telecomunicaţii Speciale”, a mai precizat Iohannis.

El a îndemnat personalul STS să consolideze în continuare cultura profesională adecvată scopului care îi revine Serviciului în arhitectura securităţii naţionale.

„Dragi militari, această zi este dedicată tuturor celor care şi-au clădit o carieră în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi care şi-au asumat viziunea şi valorile instituţiei, astfel încât activităţile desfăşurate să îndeplinească cele mai înalte standarde. Adresez personalului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale îndemnul de a-şi consolida, în continuare, cultura profesională adecvată scopului care îi revine instituţiei în arhitectura securităţii naţionale. Vă mulţumesc pentru activitatea desfăşurată în slujba României, pentru devotamentul şi integritatea dovedite şi vă urez mult succes în continuare!”, a conchis preşedintele.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri